Gušt i dert

MOJA MAJKA 1- deo

pitija | 13 Decembar, 2020 19:40

Moja majka je završila samo dva razreda osnovne škole, a uvek je bila najbolji psiholog. Svi mogu da nauče da podrže dete, ohrabre, uteše, vole, ali su samo neki najbolji u tome. Moja majka je bila od ovih najboljih. Ona je imala talenat za to.
Kad ja nešto ne bih uradila ispravno, majka bi samo rekla, neću sad, kazniću te drugi put ako opet nešto napraviš. Ja sam zato stalno pazila da ne pogrešim ponovo. I plašila sam se kako će izgledati ta kazna, nisam je nikad doživela i baš me je zanimalo, jer moja majka je bila pametna. Sigurno će smisliti nešto neobično i do sad neviđeno.
Dok je moja majka pila kafu sa komšikama i tetkama, pričale su zanimljive priče, a mi deca igrajući se u blizini krišom smo slušali. Sad znam da su one to svesno radile: pričajući o nekoj drugoj deci šta im se desilo kad nisu bila dobra, a šta se dešavalo dobroj deci, tako su nas vaspitavale. Te priče i pouke iz njih urezale su nam se za ceo život.
Kad sam pošla u školu, mirno i strpljivo me je hrabrila. Verovala je da ću ja sve zadatke moći da uradim kako treba.
I stvarno, ređale su se petice.
Prvi put kad sam dobila trojku, nisam smela da joj kažem i legla sam da spavam i pre crtanog, onog što se davao pre dnevnika. Plašila sam se da sam je razočarala. Majka je došla da vidi zašto sam tako rano otišla na spavanje. Plašila se da nisam bolesna. Kao i svako veče, pregledala je moje sveske i našla trojku. Bila je srećna, što sam zdrava. „Pogrešno si uradila dva zadatka? Ništa strašno, popravićeš.“ – rekla mi je mirno, kao da prva trojka u životu nije ništa. Ohrabrila me je i utešila. Znala je koliko volim da učim i da mi je baš kivo. Znala je da mi treba uteha i podrška, a ne kritika. I stvarno, brzo sam popravila tu trojku i nastavila opet da ređam petice.
U to vreme nastavnici su se cenili, niko nije sumnjao u ispravnost njihovog postupka, niti sumnjao u objektivnost ocenjivanja. Deca su se vaspitavala da se više trude da više uče, da poprave ocene. Niko nije tražio opravdanje i izgovor za svoje neučenje i neznanje u nastavnicima. Možda su zato i nastavnici bili nekako posebni, dostojanstveni i zadovoljni.

nastaviće se

Komentari

Стоматология в Москвe

Aellyneunc | 05/12/2021, 14:35

Стоматология в Москвe eвропейские матрериалы
https://americandental.ru/
Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
americandental.ru

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb