Gušt i dert

MOJA MAJKA 8- malo šminke čuda stvara

pitija | 06 Jul, 2021 21:38

Ne šminkam se mnogo, ni često, samo kad idem na neku svečanost ...i  kad mi je teško. To me je majka naučila.

Moja majka je u mladosti bila prirodno lepa žena. Tada se žene nisu mnogo ni šminkale,  malo rumenila i karmina  bilo je sasvim dovoljno.

Tu naviku do danas je zadržala, pa i u 85god preko izbrazdanog lica i obraza, ponekad ugledam tragove rumenila. Na naše porodične proslave nikad nije došla a da ne stavi malo rumenila i karmina. Deca su se često smejala tom babinom rumenilu i „doterivanju“, jer u tim godinama svi mislimo da ništa ne može da ulepša staro i izborano lice. Sada znam da se ljudi ulepšavaju zbog sebe, ne zbog drugih.

Prvi put kad sam bila u bolnici zbog spontanog pobačaja, majka mi je u posetu donela karmin.

-          Našminkaj se malo – kratko je rekla. Nisam plakala, ili bar ne puno, sada se ne sećam, shvatila sam to kao nešto što se dešava. Dešava se, ne zbog nepravde, ne zbog toga što sam nesrećna, već jednostavno u životu se dešavaju i lepe i ružne stvari.  Nismo uzdisale, nismo pričale o onom što je bilo, već kako da se što pre i bolje oporavim. Rekla mi je da je i ona morala da leži u trudnoći, ali da sve brzo prođe i da se sve muke isplate.

To malo šminkanja stvarno je delovalo dobro. Da bi se žena našminkala, mora sebe da pogleda u ogledalo, da se suoči i dogovori sa sobom da ima snage, da obeća sebi da će izdržati. Taj trenutak pogleda u ogledalu, suočavanja sa sobom vraća nam sećanja na sve lepe trenutke u kojima smo sebe ulepšavali i vraća veru da će sve opet biti dobro.

To malo šminkanja delovalo je dobro i na osoblje bolnice, jer kad osoblje počev od čistačica, preko servirki, do sestara i doktora vide nekog ko drži do sebe i oni ga bolje gledaju i poštuju, ljubazniji su. Niko ne voli slabiće i jadnike.

Tog saveta sam se sećala i u prvim godinama braka, kad smo se često svađali, a ja plakala. Nijedna reč koju žena može reći muškarcu nije bila toliko delotvorna kao kad žena obriše suze i našminka se. Nikad nisam umela da se svađam, nikad nisam koristila krupne, ružne rečii. Svaka reč za mene ima težinu i pažljivo sam ih birala i u svađi. Sve što se kaže mora i da se ispoštuje, a ja nisam volela da kažem nešto što ne želim i da uradim. Zato sam patila kad sa druge strane ne naiđem na razumevanje, ili me muž razume na pogrešan način, ili manje ceni reči od mene, ne shvatajući njihovu moć. Ali malo šminke, malo ruža i rumenila svi ispravno razumeju.

Onako kako gledate sebe, i drugi će vas gledati. Onog ko voli sebei drugi vole i drugi poštuju.

Majka me je naučila da jedan crveni ruž u tašnici, čuda stvara.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb