Gušt i dert

ČUDO, DAR PRIRODE

pitija | 10 Avgust, 2021 19:02

Koliko je čovek čudo, znaju oni koji daju sve od sebe, pristaju na sve samo da bi dobili to „čudo“.  

Koliko je čudo čovek znaju oni koji devet meseci, svake noći strepe da li će i ujutru biti sve u redu. Koji devet meseci  svakog sekunda, ne dišu od straha, koji se mole Bogu da sve prođe bez problema.

Koliko je čudo čovek znaju oni koji prvi put začuju plač i zahvaljuju se što je sa malim „čudom“ sve u redu, koji dok to „čudo“ raste, svaki dan paze da ne padne, povredi se, koji svake noći slušaju da li diše.

A onda kad to „čudo“ poraste da samo  brine o sebi, ono zaboravi na svu ljubav i pažnju. Možda zaboravi jer mu to nisu rekli, mislili su da će razumeti, prepoznati,  jer su oni koji su ga voleli i čuvali mislili da se podrazumeva da treba da voli sebe baš takvo kakvo je. Da baš takvo kakvo je, sa svim vrlinama i manama, jer je čudo, dar prirode.

Ali zato što mu nisu to rekli, čudo prirode počinje da pati, da  mu se ne sviđaju uši, nos, kosa, lice, noge, ruke.

Poželi da bude najpametnije, najlepše, najbolje, pa se upoređuje sa drugima, a svako je u nečemu bolji, lepši, pametniji i „čudo“, postaje nesigurno.

Takvog ga lako povrede drugi, pa onda ono nauči da povređuje druge, pa brine, pa se plaši, strahuje, upoređuje, kritikuje, i tako polako postane nesrećno.

Čudo, može danima da mudruje, sve je uzalud. Ne mogu se otkriti svete tajne, nema mudrosti za sva vremena, nema večitih istina. Istine su različite, za različite ljude, vremena, mesta.

Ništa nije u našoj moći, sve smo dobili na poklon i sve će se to jednog dana vratiti tamo negde. Možemo samo da se zahvalimo na poklonu i možemo samo da prihvatimo, samo da prihvatimo sebe i divimo se sebi. Mi jesmo čudo, dar prirode i zato nam je dužnost da brinemo o sebi.

Volimo sebe, napunimo svoje srce ljubavlju da bi je imali odakle drugome dati.

Nikako ne razmišljajmo mnogo.

Radimo ono što volimo, šetajmo često, vozimo bicikl, slišajmo muziku, plešimo, igrajmo se, idimo u prirodu, sa dragim ljudima izađimo na kafu ili čašu vode, ali ne pričajmo o lošim stvarima. Pričajmo o lepim i smešnim stvarima. Smejmo se mnogo.

I TO JE TO.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb