Gušt i dert

MOJA MAJKA 13 deo -

pitija | 19 Decembar, 2021 18:53

Moj otac je bio lep, naočit čovek. Izučio je zanat  i celog života vredno radio. U podrumu je imao radionicu, sve je znao da napravi i popravi. Završio je vanredno još dva razreda kako bi napredovao na poslu. Bio je iskren u stvaranju boljeg društva, pa je često posle posla ostajao na raznim sastancima sindikata, radničkog saveta.  Bila sam mala i nisam razumela sve te sastanke, ali zbog jednog razgovora, zapamtila sam da je otac išao i na proslave 8. marta sa ženama iz preduzeća.  Išao je na ručkove i  večere sa nekim tuđim ženama.

Naša kuća na sredini između kuća jedne i druge tetke, bila je mesto za okupljanje, susrete, za kafu, šalu. Svi su voleli da svraćaju kod nas; i tetke i komšinice..

Jednom smo sedeli u dvorištu, majka je sa drugim ženama pila kafu, mi deca smo se igrali nedaleko od njih i povremeno, krišom slušali šta pričaju. Tata se spremio; obukao je odelo i izašao. Bio je radnik, ali bi svaki put kad obuče odelo delovao kao direktor. Baš sam bila ponosna.

-  Bogami, Latina, zar se ne plašiš da pustiš čoveka među toliko žena. Ukrašće ti ga neka. – prokomentarisala je komšika.

-  Slobodno, ako želi da ide, on će biti na gubitku. Ovakvu ženu nigde neće naći – odgovorila je moja majka opušteno i ustala da mu namesti kravatu. Nasmejala se, a otac je pogledao i osmehnuo se i on.

 Moja majka je više pričala od oca, bila je vedra, vesela, duhovita i iako nežna i bolešljiva, zbog te vedrine svi su je voleli. Bilo mi je jasno da su zbog moje majke svi voleli da svraćaju kod nas.  Možda je zbog raznih bolesti i naučila da ceni život. Otac je obožavao njene šale i uvek je s njom bio nasmejan i raspoložen.  Manje je pričao, i voleo je da je sluša i gleda. I ja sam majku više slušala, a oca sam gledala i tako naučila da u njegovom pogledu prepoznam obožavanje i ljubav prema majci. Kasnije sam u njima prepoznavala ponos kad bi gledao mene i sestru, ili kad bi pričao o nama.

-  Ja sam već izvadila štetu, imam decu, a on neka ide gde hoće – nastavila je majka u istom tonu i sa istim samopouzdanjem. Tata je sve shvatio kao šalu i tako i otišao, a ja sam znala da nigde neće tražiti bolju ženu, kad zna da ga kod kuće čeka najbolja.

Bila sam u osnovnoj školi, na početku zaljubljivanja i to što sam čula, bila je važna lekcija o ljubavi i samopoštovanju.  

Majka je bila domaćica, ali nikad sebe nije potcenila.

Pitam se da li bi je tata isto voleo da se plašila, svađala, molila, plakala.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb