Gušt i dert

Dobra učiteljica

pitija | 05 Jun, 2013 12:41

мој допринос Светском дану екологије

       Пре више од 40 година бацила сам последњи пут папир ван канте. Била је то аутобуска карта: била сам мала, а хтела сам да изгледам велика и важна: истрчала бих на предња врата аутобуса и у вис бацила карту да возач види да сам је купила... да сад имам довољно година за карту.

     Онда ме је учитељица научла да се ни тако мали папир не баца ван корпе и да природа мора да се чува. Престала сам тако да бацам карту;природа ми је постала важна, а ја се више нисам правила важна.

Прву тројку добила сам у четвртом разреду. Било је то на писменој вежби из српскохрватског језика. Знате, то су оне слике без речи о којима је требало да се напише прича. На сликама је био дечак који је удицом из реке извадио стари лонац, а ја сам написала да су људи лоши, јер загађују природу. Учитељица ми је рекла да не смем тако да мислим, има много добрих људи због којих свет напредује, а само понеки чине понеку лошу ствар.

        Од тада  ја волим људе. Стварно, мада, можда и из страха да поново не добијем 3. Ето, коју моћ има добар учитељ.

Касније сам наставила да пазим на природу и волим људе.

       Није тад било пуно корпи, тек понека, јер није било ни пластичних кеса и флаша, ни шушкавих кеса, ни лименки.... а оно мало папира чувала сам у џепу и повремено га празнила. Чак сам и неке другове томе научила ... сами су ми говорили: „ знаш кад год видим неку корпу ја се сетим тебе.“ 

       О саставима на тему екологије добијала сам и награде; за професоре биологије писала сам план рада еколошке секције....... године су пролазиле.... али наизглед ништа се није мењало. Никако ми није било јасно како један паметан народ не може да схвати да лепо лепше од ружног, па му је окружење такво какво је.

      Онда сам пре 5 година решила да у продавницама и на пијаци не узимам пластичне кесе. „Како нећеш, па џаба је.“ – чудили би се продавци. „Имам платнену торбу. Чувам природу“- одговарала би им „3 кесе дневно мање, годишње око 1000 кеса мање,,,,, то је брдо ђубрета мање.... и то само од мене“ – објашњавала сам им занесено. а њихов поглед је говорио „још једна лујка више“. Можда бих зарадила неки динар да сам своје идеје уновчила, тек нешто касније и Министарство екологије је почело бојажљиво да пропагира идеју о повратку платнених торби и укидању пластичних... али све је то тако споро и неприметно........

     Недавно улицом угледах жену са дететом у колицима како баца папир ван канте, па реших да се понашам европски: „Молим Вас баците папир у канту за отпадке, да нам град буде чист.“

           Жена ме кратко погледа па гласно рече: „Ма, једи г......“

П.С.

Пре неколико дана видим иде испред мене један дечачић из комшилука,. Једе нешто нездраво из оних великих шушкавих кеса, па кесу фрћ ...на сред пута. Мучим се ја да ли да прећутим, јер може да ме гађа каменом, али ми ђаво не да мира, можда ће се ипак некад сетити мојих речи, па му се што мирољубивијим гласом обратим: „Немој да бацаш  ту. Баци у канту да нам улица буде лепа“. И док сам сва претрнула очекујући псовку, дечак се окрете узе кесу и рече : „Извините“, па је поднесе и баци у канту. 

Ето и то се дешава: Једна шушкава кеса ми улепша дан, а ја се у том тренутку сетих своје учитељице .  

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb