Gušt i dert

Сад (ни)је право време за љубав

pitija | 20 Maj, 2018 12:46

Био је рођени вођа. Волели су га другови, волеле су га и девојке. Био је омиљен у друштву. Због свог шарма и професори су му праштали несташлуке. Са свима је био фин, културан и бескрајно духовит. Никад није био сам.

Она је често била сама. Озбиљна, понекад  тужна, док га је гледала са стране, неупадљива, нечујна, невидљива. Тек понекад би се насмејала његовим шалама, а онда опет сакрила осмех, као да се стиди.

Једва је пролазио разреде, да ли због неучења, да ли због бежаља са часова. Пушио је, понекад пио са друштвом,. Био је млад и радио све што многи у тим годинама раде.

Она је била одликаш и није радила ништа  што већина ради.  Била је примерна и пазила шта ради..

Ишли су у исто одељење, били у истом интернату, а били толико различити. Мењао је девојке, а она није имала ни једног момка.

Време је пролазило, ништа се није мењало. Једном приликом неко мудар му рече:

-          Много грешите у вези љубави. Забављате се са тотално непознатим особама, па се зато разочарате, будете повређени. Онда не верујете у љубав.

-          А како би по Вашем мишљењу требало?- озбиљно упита младић.

-          Не жури. Дружи се, играј, забављај, будите добри пријатељи. Нек се роди симпатија.  Сачекај онај дан кад ће живот да изненади. Дан када ћеш схватити да је твоја најбоља другарица у ствари дивна девојка у коју си лудо заљубљен. Мада... можда си одувек био заљубљен, само си сад то открио. – човек је тихо причао навикнут на одговоре да су то што прича глупости и да је тако можда било раније; да је сада све другачије, јер се живи брзо. Али младић је саслушао пажљиво, па онда озбиљно упита:

-          Као што је Милица?

-          Шта? Ти си приметио?

-          И Ви сте приметили?

-          Заљубљеност још нико није сакрио.  Али лако је мени то да приметим, боље се види кад се гледа са стране. А ти? Како си приметио да јој се свиђаш?

-          Не знам. И она се мени свиђа. Добар је човек, добар је друг, у школи ми увек помаже кад нешто не знам, помаже свима. Уме да размишља; волим да причам с њом. Прија ми њено присуство. Чини да сам бољи. Али, мислим да сад није време за праву љубав. Рано је. Не бих да је прерано потрошим . Волео бих да је сачувам за право време.  Још сам неозбиљан, незрео.   младић је кратко застао : - А опет, шта ако јој досади да ме чека, па је изгубим? Ако промашим, претерам  за неки дан? Шта ако направим неку грешку?  Шта ако престане да ме воли?

-          Е 1000 зашто, а 1 зато. Нема у животу гаранције  ни за шта. У томе и јесте драж. Неки погоде право време за срећу, неки је целог живота траже. Само буди опрезан и никад не заборави, шта ти је заиста важно. Док год негујеш особине због којих се заљубила у тебе, волеће те.

***

Прошло је још неколико година.

 Она је остала иста, и даље га воли. Али, он се променио. Не може више без ње.  Постао је зрелији, одговорнији. Звезде су им се поклопиле. Сада су заједно и чекају бебу.

Изгледа  је сад право време за љубав.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb