Gušt i dert

Није вредно док не oткријеш

pitija | 27 Oktobar, 2012 19:59


 

Тетка Миру су сви волели, зато што је она све волела Била је увек расположена за причу и шалу. Њен специфичан глас многи су могли да чују. Једино кад јој није било добро, а често јој није било добро. Силне болести су се окомиле на њу, имунитет јој је био врло слаб па је и зато била позната многим лекарима. Многи су хтели да јој помогну саветима или лековима за које су знали или чули. Тако јој је једном један пријатељ који је живео у иностранству за годишњи одмор, донео стручак неке биљке да посади и рецепт како се користи. Али тог дана тетка Мири је било много лоше, па пошто је посадила биљчицу, отишла је да легне; а папирић на који је потпуно заборавила, ветар је однео.

Време је пролазило, биљчица је порасла, процветала, али њени плодови су били тако ситни и неугледни, а кад их је пробала, од непријатног укуса сва се стресла. Пријатељ више није долазио у родни крај  и тај сусрет тетка Мира је заборавила.

Биљчица је брзо размножавала и ускоро је зазела знатан део тетка Мирине баште. Имала је лепе цветове, али и тека Мира је довољно имала домаћег цвећа, дивље јој није требало, а и требао јој је простор да засади кромпир

Док је секла и чупала жилаву биљку,псовала је и себе што је ово посадила и оног ко јој је ову напаст дао. Села је да одмори баш у тренутку када је туда пролазио познати природњак Драго. Пожалила му се а он је пришао да види ту напаст.

-         Није ми позната, - рекао јој је – та не расте код нас.

-         Па да, донео ми је из иностранства комшија, одавно – сетила се тетка Мира.- али да ме убијеш не сећам се шта ми је рекао зашта је. Кисела је и није низашта.

-         Сачекај мало, немој све да искрчиш, да видим у књигама шта је то. Баш ме занима, сачекај бар до сутра.

Драго је проучио све књиге и открио нешто врло важно: то је врло корисна и лековита биљка, да потиче још из Северне Америке, па да су је касније пренели до Сибира а због изузетних лековитих својстава, ретки су почели да је доносе у Европу.

Тетка Мира је ипак сачувала довољно садница ароније да их подели пријатељима. Ускоро су сви све знали о тој магичној бољци и почели да осећају благодети њене лековитости.

 

Поука: Колико пута смо тако пропустили вредне ствари у животу, само зато што нисмо пажљиво слушали друге или због свог незнања..

Komentari

:)

Јелена Динчић | 28/10/2012, 11:01

Сваки човек зна нешто што остали не знају. Што нас је више, паметнији смо. Надам се да је теткица сада добро. Да, то је заиста једна дивна жена!! И свима нам је била тетка!

Јелена Динчић

Re: Није вредно док не oткријеш

Јелена Гајић | 28/10/2012, 11:53

Мира је дргоцено биће и лепо је бити у њеном присуству, она је прави пример човека борца! Што се тиче ароније планирам да засадим пар садница видела сам и где могу да се нађу, надам се да ће ми успети. Пооззззззз

Re: Није вредно док не oткријеш

машталица | 30/10/2012, 18:15

ах нема ничег лепшег од случајног сазнања :) дајте накачите још прича, ево иде зима, па она мудра са мудрацима... :)

Re: Није вредно док не oткријеш

Ташко | 01/11/2012, 14:01

Тетка Мира

Meni smesno

Bisa | 20/11/2012, 20:26

Ej, sirota tetka Mira!
Kad bi narod vise citao, komunicirao (ne samo sa komsijama nego i van svoje zemje) mnogo bi vise naucio a, kao sto svi znamo, nauka je licno bogatstvo...Pozdrav za sve "teka "Mire" ;-)

Re: Није вредно док не oткријеш

pitija | 20/11/2012, 23:02

da upravo tako sam i mislila "na sve", ime je ovde nebitno

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb