Gušt i dert

Да није трагично било би комично

pitija | 29 Oktobar, 2012 07:54

Прочитах један коментар на фејсу:... ха,ха,ха, -па се обрадовах значи има и оних који пишу ћирилицом. Кад не лежи враже он пише латиницу ( хтео је да напише: ha, ha, ha, па убацио ћирилицу у латиницу помешао – ето и то се може) 
     Каквог то  ФРАНКЕНШТАЈНА од језика правимо, или бар дозвољавамо да се прави?

О томе да је ћирилица најлепше и најједноставније писмо говоре многи лингвисти и калиграфи: један очни лекар из Лондона је тврдио да ћирилица не само да одмара очи него их и лечи; Бернард Шо је оставио извесну суму новца ономе ко би његово писмо поједноставио, као што је то урадио Вук Караџић са српском ћирилицом.
           Једна од значајних функција школе 19.века било је развијање моралних вредности као што су вештине, осећај за лепо, прецизност, уредност, креативност.
          Да ли вам то можда недостаје?
          или вам је ово сасвим у реду

xotju da wozym do qtje                       Josha Tomašević                      Pawlowic

 

$lazhem $e $ wama i potpyno wa$  podrzhawam  u borby za chyrilycy   Anchii

 

  woly              prashta             shwrcka           Jellena              Кomsy

Е мој Вуче  „џабе си кречио" Чији је ово сад језик? Каква је ово папазјанија?

·         Избацимо наказе из свог правописа!!!

Млади кажу: „ брже и лакше нам је, а ја се питам: КУДА то журе?
Имамо ми и латиницу, па изаберите, јер кад оживи овај Франкенштајн, бојим се ко ће да га укроти!!!???!!!

Komentari

Re: Да није трагично било би комично

zabrinut | 29/10/2012, 10:25

нешто може да се изгуби, а нешто не сме

Re: Да није трагично било би комично

ex$tr@ | 29/10/2012, 13:20

Xa, xa, xa... $tv@rno, br@te, sth@ je owo d@na@$ $a ljudim@?

Re: Да није трагично било би комично

pitija | 29/10/2012, 13:28

ex$tr@ стварно си маштовит. схватићу ово као шалу, иначе је трагично. поз

Re: Да није трагично било би комично

ex$tr@ | 29/10/2012, 19:58

Xvala :D

Re: Да није трагично било би комично

pitija | 29/10/2012, 20:46

ex$tr@, dobro, očito ćirilicu shvataš neozbiljno,потрудићу се да нађем тему која ће да те заозбиљи. Поз

Re: Да није трагично било би комично

PORTIR | 29/10/2012, 21:07

MOJE MISLJENJE JE DA TREBA DA OBA PISMA BUDU PODJEDNAKO ZASTUPLJENA,ALI DA SE CIRILICA NEZABORAVI KAO STO SE TO DANAS DESAVA,JEL AKO P[ODJETE U GRAD I MALO BOLJE POGLEDATE SVI NAZIVI ,RADNJI PRODAVNICA,FIRMI,REKLAMA PISANE SU LATINICOM,ZNACI DA MI SVESNO KAO NAROD ZABORAVLJAMO NASE PISMO,AZBUKA JE PISANA CIRILICOM A NE LATINICOM,ZAR NE?

Re: Да није трагично било би комично

Николић | 29/10/2012, 21:16

Гугл - доступан на ћирилици
Фејсбук - доступан на ћирилици
интернет домен Србије - доступан на ћирилици
википедија - доступна на ћирилици
савремени телефони - СМС и читав софтвер су доступни на ћирилици
Видимо, не ради се нити о немогућности нити о спречености да се користи ћирилица, ради се о лењости наших људи да поред сата кликне два пута и промени писмо, а што је најгоре, ради се о глупости и незнању, примитивизму и едукацији путем телевизије, која данас осим пар канала нуди искључиво отров за мозак.
Појављује се нека нова интелектуална и тзв. академска скупина која ни сама не зна за вредности нашег језика. Пишу латиницом, јер је то "cool, eUropski, stajlnig i bekstejdz". Ситуација је трагична. Борите се за очување писма нашег!

Re: Да није трагично било би комично

nikola | 29/10/2012, 21:25

u pravu ste da se cirilica treba vise koristiti ali danas latinica preovladava....

Re: Да није трагично било би комично

pitija | 29/10/2012, 21:34

ма имамо ми и латиницу, није ствар писати само ћирилицом, већ не дозволити да нам се језик унакази мешањем са страним речима и знацима,

Re: Да није трагично било би комично

ex$tr@ | 29/10/2012, 22:38

Ај кад је тако, нађи тему, можда се стварно заозбиљим ;)

Re: Да није трагично било би комично

Јелена Гајић | 29/10/2012, 23:10

Потпуно си у праву! Наша ћирилица има само 30 слова што је у поређењу са многим другим писмима фантастично, погледајте колико ѕнакова има јапанско и/или кинеско писмо, они који се њима служе их уче читавог живота, а ми који имамо најједноставније писмо у свету, где један глас означава јено слово, полако али сигурно га уништавамо. Слажем се са тобом треба освестити народ како бисмо сачували и оно мало блага што нам је остало! Позззз

Re: Да није трагично било би комично

машталица | 30/10/2012, 18:11

шта рећи, какву још послаку поорати?
Питијице свака част :)

Srpski jezik

Bisa | 20/11/2012, 20:15

Nisam citala komentare, posle cu... Svaki put kad dodjem u Srbiju cujem nove STRANE reci. Mnoge prodavnice nose imena drugih jezika! To me sokira i smeta, iskreno rec! Tu je opasnost!!! Zadnje koje sam cula ovog leta su "debil" u "retardni" (ili tako nesto!!! Zar nije lakse rec "glup" ili "budala" (prevod ove dve reci sa francuskog). Nasa deca prate efekat mode (pisala sam komentar na jedan drugi tekst). Ona i nisu kriva nego njihovi roditelji! A iznad njih i drzava, bolje reci Ministarstvo prosvete i svi oni koji rade na gajenju naseg jezika! Taj efekat mode cini da narod upotrebljava strane reci za koje i nezna tacnu definiciju pa cesto ispadaju smesni. Narod koji upotrebljava te strane reci, misli da time pokazuje da je prosvecen, naucean, "visi" od ostalih koji ne upotrebljavaju te iste reci. Ta "moda" je ne samo u Srbiji nego i u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Zapanjujuce je i zastrasujuce da srpski jezik nema dovoljno reci (ili se zaboravljaju) kako bi se njegov narod izrazavao!

Re: Да није трагично било би комично

pitija | 29/11/2012, 14:20

upravo to je rekao i jedan naš uspešan čovek kad se iz inostranstva vratio u svoju zemlju: da nisam znao engleski ne bih mogao da se snađem u rođenoj zemlji od svih stranih natpisa po ulicama i imena prodavnica i sl. Stranci kad odu u npr Pariz, u njemu traže Pariz, u Pekingu traže Peking i sl. a ne druge kulture, jer zato valjda ljudi i putuju. Možda u BG može da se nađe sve drugo više osim Beograda i Srbije.

Re: Да није трагично било би комично

Jeka | 25/04/2013, 19:29

Prosto ne znam sta da napisem na ovu temu,jer sam zgrozena nacinom na koji izvrcemo nas jezik i ubacujemo strane reci da bi zvucali kul i ,,in''.Treba poceti od TV lica koja su na moju veliku zalost idoli danasnjoj deci.Sve te tzv. voditeljke,novinarke,reporterke i njihove kolege su osobe koje bi najvise trebalo da vode racuna o pravopisu i izrazavanju,a upravo su oni ti koji idu na happening,izledaju stylish,imaju must have torbicu i totalno su in.Povraca mi se,zato i ne gledam TV vec nekoliko godina.I gledajuci to,klinci ce se,naravno,ugledati na njih...posle sve ide po sistemu salji dalje.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb