Gušt i dert

"Шта ће ми српски - боље да учимо само енглески језик"

pitija | 26 Jul, 2016 13:14

 Екран компјутера шаренио се од слика и текстова. Навикнута на то шаренило, равнодушно сам гледала у екран, све док ме из те равнодушности не продрма, дирну и изазва један лајк. Сасвим обичан лајк, али необично име: Sashа. Наше дете а Sasha.

Е мој Саша, подсети ме ти на 2012. кад сам написала текст  :"Да није трагично било би комично". Изгледа је време за још један на исту тему..

У реду је да млади људи воле ново, другачије; волим и ја, али нешто се не сме дирати, мењати и запоставити. Нисам баш религиозна, али верујем да неке ствари треба да буду свете, као например: језик, писмо, химна, застава, земља, знаменити појединци ............. итд. итд. 

То је нешто за шта можемо да се ухватимо да нас не одувају ветрови, да нас не сломе олује. А време је данас, баш некако олујно.

Једном ми један ученик рече: „Шта ће ми српски језик? Корисније за живот је да добро говорим енглески. Све је на енглеском!“

Паметан и вредан дечко. И логично размишља, али ипак, много ме растужи кад ово чух. Поћутах мало па му рекох:

„Знаш ли како су у другом светском рату, Немци откривали шпијуне?“

„Не знам.“

„Давали су им да раде сложене математичке операције и то ГЛАСНО. А знаш ли зашто?

„ Не знам“

„Зато што мозак само на матерњем језику може да ради сложене мисаоне радње. Решавајући гласно задатке, нису могли дуго да буду концентрисани па су почињали да причају на свом језику и тако се одавали.“

„Хм, занимљиво“ – ученик се уозбиљи а ја наставих:

„А знаш ли зашто постоје  међународни празници?“

„Наравно. Обележавање таквих празника има за циљ да привуче пажњу светске јавности на важне међународне интересе, да промовише важну идеју и покрене на акцију.“

„Браво. Знала сам да знаш. Али ово сигурно не знаш. Знаш ли да постоји Међународни дан матерњег језика?“

„Стварно?“

„Да, од 2000-те се слави а прокламован је од стране УН 1999. Шта ти то значи?

„Значи да је матерњи језик важан и да треба да се чува.“

„Браво. Да ли и сада мислиш да је боље да учиш само енглески језик?“

Ученик је био стварно паметан и схватио је. Зато сам му испричала још једну причу:

 

Један од најмудријих краљева Индије Доџ Раџа био је врло заинтересован за мудре људе. Његов трезор био је отворен само због једне ствари – да сакупи све мудре људе из своје земље, колико год то коштало. Његов двор је био најмоћнији двор у целој земљи – имао је 30 најпознатијих људи своје земље.. Ту се налазио и један од највећи песника на свету Калидас.

Једног дана, на двору се појавио човек који је рекао да говори 30 језика са истом прецизношћу и нагласком као и особа чији је тај језик матерњи и да је дошао да постави изазов:.Чуо сам да се на важем двору налазе најмудији људи и донео сам 1 000 златника. Ко препозна мој матерњи језик, добија 1 000 златника. Ако не погоди, он мени даје хиљаду златника.“

Учени људи са двора, знали су да ниједан језик не можеш да причаш као матерњи, јер се сваки други учи уз напор. Само је матерњи језик спонтан, он се чак и не учи.

Свих тридесет учених људи су прихватили изазов и ....... изгубили. Такмичење је трајало 30 дана, сваки дан је по једна особа погађала, а човек би само рекао: „Не, то није мој матерњи језик.“

Краљ Доџ  је стално говорио Калидасу да прихвати изазов, јер песник најбоље познаје суприлност језика и све његове недостатке. Калидас је тридесет дана посматрао, покушавајући да утврди који језик човек говори са највећом лакоћом, уз највећу спонтаност, с највећом радошћу. Али, није могао да утврди разлику: човек је све језике говорио на потпуно исти начин.

Тридесет првог дана  Калидас је замолио краља и све мудраце да стану испред дворане. Ту су се налазиле дуге степенице. Кад је човек дошао до последњег степеника Калидас га је гурнуо. Док је човек падао, бес је изашао на површину и он је повикао. Бес не дозвољава да се сетимо и Калидас је рекао: „То је твој матерњи језик.“

То заиста јесте био његов матерњи језик.

Најдубље у уму налази се снимак матерњег језика..

Један професор који је предавао свуда по свету је говорио: „Само две ситуације су ми биле тешке у другој земљи – кад сам био заљубљен и кад сам се свађао - у тим тренуцима човеку треба матерњи језик. Колико год лепо да изражавате љубав на другом језики, то није исто, изгледа извештачено. А и када сте љути не можете да уживате ако се свађате на другом језику.. Свађа и љубав су две врло значајне ситуације.

Нити можете да певате лепу песму, ни да користите псовке из другог језика  - све делује млако и извештачено..

 

И ето сад неко може да каже да ја желим да мењам свет.

Можда, али не цео свет – ако успем да се и један човек замисли и почне да негује и чува матерњи језик, а уз наш матерњи језик иде и наше писмо- ћирилица, ја ћу бити презадовољна. Један човек није за потцењивање, није уопште мало, далеко од тога. Колико је то важно и колико је вредан један човек следећи пут.  

http://pitija.blog.rs/blog/pitija/generalna/2012/10/29/da-nije-tragicno-bilo-bi-komicno

Komentari

Re: "Шта ће ми српски - боље да учимо само енглески језик"

препознавање | 28/07/2016, 12:25

СЈАЈАН текст!!!
БРАВО!
Поздрављам!

Re: "Шта ће ми српски - боље да учимо само енглески језик"

pitija | 30/07/2016, 17:01

Драго ми је, хвала, такође!

Re: "Шта ће ми српски - боље да учимо само енглески језик"

Miljana | 11/08/2016, 11:36

Prelep tekst! Upravo jedan od razloga zašto ne prevodim svoje priče/pesme na engleski - ne mogu da se izrazim onako kako mogu na srpskom. Podsetilo me je na još nešto; naša ovogodišnja predstavnica na Evroviziji je pisala nešto na arapskom jeziku. To mi je bilo užasno besmisleno. Razumem da ona studira taj jezik i da je u toj "razglednici" predstavljala sebe, ali valjda akcenat treba da bude na predstavljanju svoje zemlje, zar ne? Neko ko to gleda u Švedskoj može pomisliti da pišemo s desna na levo. Potpuna besmislica, po mom mišljenju.
Divan tekst i priče unutar njega. :) Pozdrav!

Re: "Шта ће ми српски - боље да учимо само енглески језик"

Branka | 11/08/2016, 13:37

Odličan tekst! Pozdravljam Vas i potvrđujem svaku reč. Preneli ste moje mišljenje.
Inače, što se tiče maternjeg jezika i ljubavi, moram da Vam napišem nekoliko informacija sa stanovišta osobe udate za stranca. meni je divno da slušam izjave ljubavi na italijsnkom, ali je zaista problematično izraziti sva svoja osećanja na jeziku koji nije maternji. S druge strane, ta situaciaj je omogućila da mnoge rasprave i svađe budu završene i pre nego što su počele, jer prosto rekal sam na svom maternjem jeziku ono što je bilo na duši i na taj način se izduvala :-)
Srdačno Vas pozdravljam,
Branka

Re: "Шта ће ми српски - боље да учимо само енглески језик"

pitija | 11/08/2016, 14:51

Hvala Nranka i Miljana - kao dopuna ovog teksta - komentator priča o Đokoviću posle poraza na OI: Taman smo mislili da se Novak smirio, posle poraza jer je smireno dao nekoliko intervjua za strane televizije na stranom jeziku, ali kada je prišao nama i počeo da priča na srpskom, njemu su suze opet krenule."

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb