Gušt i dert

Шта је заиста важно?

pitija | 01 Novembar, 2012 22:34

Била је толико обична да је одмах падала у очи: облачила се неупадљиво,; одело се испод розе радног мантила није ни примећивало, ни шминка, ни фризура, косу је везивала у реп. Деловало је да јој то уопште није важно. А на округлом лицу истицале су се крупне очи и топао, искрен осмех. По изгледу је сигурно никад не би приметили, али по унутрашњости која јој се оцртавала на том осмеху морали сте да будете свесни њеног присуства. Радила је на каси продавнице у мојој близини. Било је неколико таквих продавница, али волела сам да одем баш у ту продавницу, јер би се одатле увек враћала расположена и кад би поскупео шећер и зејтин и кад не би нашла све што ми треба. Неки би се жалили, а она би само ћутке, симпатично слегла раменима уз обавезан осмех , као да каже „ма није то толико важно“. Њено „добар дан“ је било намењено само вама ни налик оном роботизованом „добар дан“ у Мек Доналдсу, кад се избезумљени продавци обраћају деци од 5 година са : „изволите, шта желите?“, или оном у новониклим маркетима кад продавци понављају као покварена плоча „добар дан.....ваш рачун је .....“, а не погледају вас честито ни у очи, а о осмеху ни не сањајте. Потпуно се разликовао и од оних ситуација кад уморне продавачице у приватним пекарама само ћутке тресну на пулт ваш доручак, бесне због мале плате и ко зна чега још. Она се обраћала тако да сте потпуно сигурни да је осмех намењен само вама; и свака реченица била је само за вас: Како сте данас?...  Дуго Вас није било.... О, данас сте баш добре воље..... Добили смо прашак који Ви користите.... Надам се да је Ваша мајка боље..... Чула сам нови рецепт, сигурно ће Вам се свидети... ..А када би била гужва ( а увек је била), опет би била расположена : О, то сте Ви, нисам Вас одмах видела, ево, ево, сад ће гужва да се смањи.....и тако из дана у дан, као у стара добра времена. Тако бар причају да су се људи односили једни према другима.

Љутили су ме људи којима је тешко да кажу то кратко „добар дан“, тај најминималнији степен људскости; (јер како би неком дали крв кад им је то тешко); и зато ми је пријало да будем у њеној близини. Због таквих као она „греје сунце“, волела сам да кажем.

Само нешто ми није било јасно: одакле црпи толику искрену и топлу енергију. Одакле јој толика љубав?

Онда сам је једног дана видела на улици. Из далека ме је привукао добро познатом магичном енергијом, њен осмех. Спустила сам поглед мало ниже и схватила да гура инвалидска колица у којима је седео младић увијен у ћебе. Причали су нешто, јер је младић често окретао главу према њој. Онда се и он насмејао. По осмеху сам препознала да јој је брат.

            Тада ми је постало јасно шта је уистину важно. Тада сам све схватила.

П.С. неко време је нисам виђала... Сада је често виђам у оближњем парку како се игра са маленим дечаком. Није потребно да чујем како га зове, по осмеху, знам да јој је син.

Komentari

Re: Шта је заиста важно?

zabrinut | 01/11/2012, 23:06

topla priča baš za dušu

Re: Шта је заиста важно?

pitija | 01/11/2012, 23:17

живот пише најбоље

Re: Шта је заиста важно?

lav990 | 02/11/2012, 10:03

Mnogo dobra prica.

Svaki dan je poseban i potrebno je znati biti srecan.

Pozdrav.

Re: Шта је заиста важно?

pitija | 02/11/2012, 11:05

lav990 - tačno tako, a zašto su tvoje pesme tako setne

Re: Шта је заиста важно?

lav990 | 02/11/2012, 12:47

Tesko je to objasniti. To je druga strana mene... Pjesme sve govore. :-)

Pozdrav.

Re: Шта је заиста важно?

sestra | 02/11/2012, 13:33

kako naučiti da cenimo ono što imamo pre nego ga izgubimo?

Re: Шта је заиста важно?

mastalica | 02/11/2012, 13:37

ja bih se svaki put kad prodjem pored manga tamo od vas setila ove price ne znam zasto, ali uvek sam zamisljala da je to prodavnica iz price

Re: Шта је заиста важно?

pitija | 02/11/2012, 13:41

jeste bila u Mangu, a sad radi u maksiju, ali nije bitno koja je, ko kupuje kod nje prepoznaće je

Re: Шта је заиста важно?

Јелена | 02/11/2012, 15:33

Прави пример колико људи које срећемо свакодневно могу да нас усреће и обогате наш живот.....

Re: Шта је заиста важно?

mandrak72 | 02/11/2012, 20:45

Umije osmijeh da kaže mnogo više od riječi. Umije i da sakrije. Treba cijeniti ono što je zaista važno.
pozdrav

Tuzna prica

Bisa | 20/11/2012, 20:45

mislim da znam o kome pises...Zalosno. Jedna francuska izreka kaze "svako nosi svoj krst"...

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb