Gušt i dert

FB - SAMO POZITIVNO

pitija | 20 Oktobar, 2015 18:08

„Никад не реци никад“ и никад не износи своје мишљење, ако желиш да имаш пријатеље. То сам научила тек одскоро. Од кад се појавио ФБ.

A како сам само била против, оооо! А сада не могу да живим без њега. И све се правдам да ја то све службено, због посла, али ми нико не верује.

Не лажем, осим кад ми је живот у питању, а то је признаћете, врло ретко. Али, сад ми ни рођени син више не верује, па једном приликом рече девојци: „Не слушај је шта ти прича. Била је против ФБ а сад има ДВА, па се сама дописује са једног на други.“

Залуд ја кажем да ми је једно службени: домски, а други лични који ми треба због посла мало ко ми верује. На ФБ не објављујем скоро ништа своје (осим прича хаха; ето опет не говорим истину, ни сама себи изгледа више не могу да верујем).

  Сви знате шта је мој посао; а он захтева прилагођавање и праћење трендова. Кад ми затреба неки ученик, знам где увек могу да га нађем – наравно на ФБ. Могу да ми одговоре увек и свуда:и ноћу и кад су у школи, на часу и на екскурзији и кад су не дај Боже, сломили ногу па седе код куће.

Једино не могу да ми одговоре кад неће. Кад претерам у захтевима да пошаљу текстове, фотографије и слично  за  часопис ДомИНо, искључују „чет“, бришу ме из пријатеља или беже на твитер. За сад твитер  немам (али никад се не зна): „ Ја поштено зарађујем своју плату“ – ко што рече професор историје у „Лајању на звезде“.

 И тако, сад не смем ништа да кажем против ФБ.

Добар је ФБ, сви су културни, испод сваке слике пише „дивна“, без обзира каква је слика: сликала се лепа девојка испред ВЦ шоље , сви пишу „лепа“, сликала се тип топ нашминкана, а иза несређена соба, сви пишу „прелепа“  и „ лајкује ми се твоја фризура“.

И више ником није тешко да каже „хвала“. Колико је  само муке некад било потребно да се људи науче љубазности и кажу  „добро јутро“, „хвала“, Лаку ноћ“, „свиђа ми се твоја хаљина, фризура“, итд, а сад преко ноћи сви постадосмо културни.  Испод сваког коментара стоји захвалност:  лепотица – хвала;  дивна си- хвала ; супер си – хвала.

Самопоштовање је врло важно. Психолози кажу да човек треба да воли прво себе, па тек онда друге, само нисам баш сигурна да су мислили на ону љубав са којом девојке сликају себе док се гледају у огледалу.  Али ни младићи не заостају за девојкама у обожавању себе и свог тела. И сви су „срећни и сви се лепо проводе“.

Позитиван поглед на живот је ткђ врло важан. Ту ткђ ФБ предњачи: дозвољено је само позитивно!

Јесте ли некад пробали неком да у коментару напишете нешто друго сем да је диван, супер, леп....? Одлично ако нисте и немојте. Јер ја јесам и нисам се лепо провеле.  „Пријатељи смо“, помислих, па ред је да кажем оно што мислим, искрено, али ме порука која стиже још брже отрезни: „ Зашто сте ми коментаром  покварили слику?  Ко Вам је  тражио мишљење? Не теба ми нико да ми прича како треба да се сликам, јер слика је слика и ништа више од тога и не знам шта Вас се тиче како ћу ја да се сликам.“

Потпуно је у праву, помислих. И зато се лепо извиних и избрисах коментар. 

Можда би уместо коментара могла да напишем причу и ставим је на ФБ? Али тамо нико не чита ништа дуже од 3 кратке реченице.

Једино ми преостаје да престанем да мислим! 

Супер је овај ФБ, само......... изгледа ја нисам за њега.

Како смо правили часопис илити Зашто васпитачи „ништа не раде“

pitija | 12 Oktobar, 2015 20:04

Једног дана, пролазећи не сећам се испод чега, на ум ми паде идеја да покренем издавање часописа.

Ученици се често жале да им је досадо у Дому, па из досаде раде разноразне ружне и лоше ствари, па реших да објавим рат некултури и досади.

Разговарах о томе са неким ученицима: они се одушевише идејом и обећаше сарадњу, разговарах са директором, обећа све што треба.

Онда како то иде у сличним ситуацијама, заказах састанак новинарске секције. У тачно заказано време – нико не дође.

Петнаест минута касније дође ученик првог разреда Драганче. Пола сата после заказаног састанка у канцеларију уђоше Јелена, Сања и Лидија.

-          Зашто касните? – Но, добро, то и није ништа ново. Изненадиле би ме да сте дошле на време. Него хајде да се договоримо ко ће коју рубрику да припреми.

-          Али, професорка, ми сад немамо времена.

-          Како? Па заказала сам састанак јуче.

-          Да, али смо заборавиле.

-          Зашто сте онда дошле?

-          Па по пропусницу, да идемо у град ......... али ево обећавамо сутра ћемо да урадимо све како треба.

-          Ма час ћемо ми. За договор нам не треба више од 5мин. Ево, ко ће да уради интервју са новим учеником? Ти? Добро. Можеш ли до следећег уторка? Можеш. Супер. Ко ће интервју са бившим домцем......? и тако редом, за тили час сви пристадоше да до следећег уторка испуне своје радне задатке.

У међувремену је још неколико ученика који су случајно ушли у канцеларију добило задатке. – „А какав то састанак имате. Хоћемо и ми да пишемо.“

Одлично, јавило се и више ученика него што сам очекивала, а кад се само сетим како је почело!

-          У колико ћете примерака тај часопис да штампате? – пита Лаза, ученик који све зна о компјутерима.

Нисмо још ни слово написали, а он брине о штампању. Колики су оптимисти наши ученици!

-          Знаш, ја сам то замислила да буде што масовније укључење ученика у издавање, било да пишу, или се о њима пише, а штампање да буде у што мањем броју, како се каже : „да се тражи примерак више“. Кад завршимо, ископираћемо га у 15-ак примерака за сваког ученика – новинара по један и по 2-3 примерка за спрат. Важно је да се часопис прочита а не да се баца. Више се књига читало кад их је било мање, кад се читало партизански, од руке до руке, у илегали.

-          И немојте нешто много озбиљно, да не буде досадно! – додајем ја још и пријатељски савет приде.

После неколико дана, први текст је самоуверено донела Јелена:

-          Ја и пре рока!

-          Одлично!.....А шта је ово? Зар о Ани само 6 реченица?

-          Па њу сви знају, шта има више да се пише!? Уосталом биће и других текстова о другим ученицима.

-          О коме би још могла да пишеш? Имаш ли идеју?

-          Па сад не могу ни о чему да размишљам, немам времена. Чекају ме у граду, осим тога ја сам Вам прва донела текст. Други нису ни толико урадили!

-          У праву си. Хајде иди, да те не чекају.

Мало касније на ходнику срећем Лидију:

 

-          Да Вам покажем шта сам написала за рубрику препоручујемо вам књигу.

-          Супер, а кад ћеш да завршиш?

-          Јој, па сад не могу, остала ми књига код куће.

У међувремену, уместо компјутера за све што нам треба да куцамо, добијамо ...Сању радницу финансијске службе. ОК, коме још треба компјутер, ово је још боље решење. Сања је фина, коректна, вредна и има супер идеје.

Ученик првог разреда Драганче, по договору, донео је први текст и заказао разговор са професорком из школе.

До уторка, имала сам три непотпуна текста. Супер за почетак, додаћу и своје текстове, па ће Сања имати шта да куца. Али, онда се Сања разболела, па нам се смене нису поклапале, па је Сања морала да куца нешто за обрачунску службу, па за књиговодство, па за добављаче, па почетни, па завршни рачун и друге важне ствари у које се не разумем, али кажу да су много важне.

Требало је дакле обезбедити и алтернативна решења.

-          Шта је професорка, Ви тај часопис изгледа и пишете у илегали, кад га још нико није видео? – пита ме Лаза после три недеље.

-          Лазо, не стај ми на муку!

После краћег разговора, Лаза пристаје да понесе део текстова да луца код куће. „Шта само оволико текстова имате?““Довољно ти је. И то нећеш стићи да откуцаш.“ „Хоћу, хоћу. Ја знам да куцам са обе руке“. Коначно светла тачка на хоризонту.

-          Само, Лазо, куцај ћирилицом, да се уклопе твоји текстови са оним које куца Сања – додам му успут. Како ми добре ученике имамо, додам и спокојна одем на викенд.

И Марија је била од речи и урадила анкету о омиљеном ученику од прошле године. Ја нађем његов текст о догодовштинама из Дома, који ми страшно личи на сцене из филма „Лајање на звезде“, и тако са анкетом о њему, имали смо добре три стране. То би било одлично, да није било неких проблемчића везаних за те текстове ( све ми се чинило да ситуација није сазрела за такве текстове – забраниће нас и пре првог броја). Прва мана је била што се тај прошлогодишњи омиљени ученик исто зове као неомиљени, ове године избачени ученик, кога је управни одбор вратио у Дом а он опет наставио по старом. Само фали још да његово име популаришем – откуд директор зна да то није исти ученик. Друга мана је чињеница да сам ја заборавила да се хумор из мог омиљеног филма не свиђа свима.

 

-          Шта да радим? – питам ја „моју драгу Савету“, колегиницу Тамару, која уме да сагледа ситуацију са последицама. Чита она текст, смешка се и ћути.

-          Кажи, слободно. Искрено. Знаш да ја ценим твоје мишљење. – сва сам се претворила у уво.

-          Боље да одустанеш – каже ми она коначно.

И таман ја почнем да размишљам о њеном савету, да одустанем од свега везаног за тог ученика и од часописа уопште, кад Драганче донесе интервју са својом професорком Ратомирком. Позајмио телефон од друга и све професионално снимио. Жена жива легенда, цењена, позната, одговорна, професионална, испоштовала нас максимално и на сва питања одговорила коректно и озбиљно. Још затражила један примерак да јој донесемо. И да сам хтела, сад нема назад.

А и тај интервју док је дочекао светлост папира, било је потребно много воде Белицом да протекне.: три недеље док је текст из телефона написан руком ( кад је Драганче имао времена, телефон је требао Милошу, а кад му није требао Драганче је био заузет, а ту су и викенди, па одлазак кући, па вирус грипа и томе слично, све у свему текст је ипак био написан само још да дође на ред да се откуца, па исправи, па среди, а о штампању не смем ни да мислим – време брзо пролази).

Дакле, сад нема одустајања, не смемо да будемо неодговорни, макар ја цео број писала сама.

У понедељак, али онај други од договореног и Лаза донесе флопи. Укључимо га ми, кад оно има шта и да се види : кога брига за хромог Вука, који није имао шта да ради па путовао Европом и бримуо за нашу писменост и културу, ко још размишља о Вуковој генијалности, о савршенству једноставности – тј. о ћирилици ( ех, ћирилице, што ниси туђа, више би те волели). Лаза, оно што откуцао, откуцао – латиницом. И још каже да није он крив што ми немамо програм па да пребацимо на ћирилично писмо ( сва срећа па није било пуно текста ).

 

-          А где ти је текст о васпитачу?

-          Нисте ми дали – каже, а мени криво, што се не сетих да ми потпише реверс за примљене текстове.

-          А где су слике?

-          То није проблем, то могу ја да скинем са интернета за 2 минута.

-          Па што ниси скинуо?!- хтедох да вриснем, али одустадох, ( та 2 минута у нашим околностима трају недељу дана: док оде кући ( да подсетим у то време Дом није имао интернет), а кући иде у петак, и ако се не деси нешто непланирано- нека обавезна журка – ако будемо имали среће, ето нама слика у понедељак. Ма кад боље размислим, те слике нам и нису неопходне.

А онда је и флопи почео да се заглављује у Сањином компјутеру.

Требало је дакле поново прекуцати латинични текст, па откуцати затурени. Срећом, нашла сам Сузанину свеску и ја преписала текст, али недостајао је увод од три реченице.

-          Ја не могу то да Вам ( читајте пажљиво: она то мени ради) напишем ни случајно. Ове недеље имам пуно да учим – категорична је Сузана, као да јој је живот у питању. Џабе сам покушавала да јој објасним да су то само 3 реченице које је она једном већ написала.

Но, добро. Шта је ту је: понесем папирче и оловку, седнем у трпезарију и увод напише Меги, док смо необавезно ћаскале за време ручка. Супер, све се одвија и брже од планираног.

Изабела је имала да напише текст о ученицима четвртог разреда.

-          Изабела, кад ћеш да урадиш свој текст?

-          Ове недеље нисам имала времена. Толико сам учила – одговара ми она пробијајући се кроз мрак, гужву и галаму домске журке.

-          Да, да. Разумем.

-          Уосталом, не знам ни шта да пишем. Ови ученици из 208 су тотално неозбиљни. Шта год да их питам они одговарају неозбиљно.

-          Нећемо онда да их молимо. Направи интервју са ученицама другог разреда.- кажем јој ја.

Варате се ако мислите да је то протекло бет проблема: била је она класика са обавезама и слободним временом . кад могу ја не могу оне и обрнуто. Проблем је решен тако што су ученице саме написале текст о себи.

И тако прикуписмо ми текстове. Сад су нам требали цртежи и слике да мало улепшамо наш будући првенац. Сазнам ја да ми у Дому имамо скенер, па одем да питам директора да ли можемо да га користимо.

 

-          Нема проблема. Кад дође програмер, кажите му да га приључи. – каже дирктор секретарици, а ја сва срећна одем код ученика да им сакупим фотографије за скенирање.

После неколико дана питам Сању, шта је било са скенером:

-          Ништа.

-          Како ништа!?

-          Лепо. Био човек, али скенер нема прикључак, нема кабл, нема програм, а нема ни где да га прикључи. Овај компјутер није довољно јак.

-          А други компјутер?

-          Тамо не сме да се дира. Тамо су финансије.

ОК, финансије су важне, најважнија главна ствар на свету ( само ми нешто није јасно: како ми – мислим, цела земља, поред толико улагања у финансије, поред толико економиста и правника, стојимо овако како стојимо. Да л’ да по оној народној: „раним сина пак шаљем у економисте, јер се Србија финансијски уредит не може“).

Добро, идемо даље, живели смо ми и без струје, а да не можемо без компјутера и пратећих елемената. Одем у трпезарију и тако, седим ја и гледам како деца ручају, кад ће једна ученица:

-          Професорка, а кад ће тај Ваш часопис? Нешто касните.

Да ли да јој објашњавам, дуго би трајало, треба да иде у школу, или да јој дам изјаву, зато што ми је задала психички бол, или већ како се каже? Него на срећу, наиђе Меги, затражи ми пропусницу, па ја одох у канцеларију. Еурека! Сетила сам се.

-          Меги, ти овог викенда не идеш кући? Хоћеш да црташ за часопис? Само треба да нацрташ, књиге, црквицу, нешто за доколицу, а не би било лоше кад би нацртала Ану, сестре Гојковић и Јелену. То није ништа тешко, имам ја њихове фотографије!

-          Хоћу.

И ето, решен проблем. У међувремену нађем карикатуре из књиге Креативног центра и сетим се да могу нешто од тога да фотокопирам ( само да они не сазнају, па да нас не туже) и тако одустанем од фотографија. Што волим, кад ми овако лепо све иде! Само, нешто ме страх, „ ако се јадна за фотокопир апарат ухватим, да се он стар не поквари“.

Однесем те карикатуре Сањи да фотокопира, а она ће : „Па ја сам ти то још на почетку предложила“.

-          Искрено, Сања, нисам веровала да ће све овако добро да се одвија. Никако да престанем да се изненађујем. Могу да ти кажем, као што каже један мој драги колега: свиђа ми се како размишљаш. Изгледа ми и успемо да издамо овај први број.

Једино ме мучи једна недоумица: не могу да се одлучим за задњу страну – како би било да нацртам јелку и напишем срећна Нова 2007 год, или да убудуће пазим кад идем да не пролазим оном истом улицом, да ми овакве идеје више не падају на памет. Ко ми даје право да уопште нешто покрећем!

 

Септембар, октобар, новембар.....  2005.год. негде у Јагодини.

 

ПС – до данас 2010 издали смо 19 бројева Дом ИНа, Драганче студира журналистику у Београду, један је од ретких студената који је успео да у првој години ради на студију Б, Меги завршава архитектуру у Београду, као и остали поменути ученици – редовно чисте године на грађевини, правима, економији у Нишу, Крагујевцу и Београду.    

MOJE ŽEDNO DRVO 12 nastavak - KRAJ

pitija | 21 Avgust, 2015 15:19

9 дан

Пада киша лагано, као да зна да је земља око мог дрвета тврда, па натапа полако. Неко рече : „Ова киша лечи“.

Данас нисам заливала дрво, али ми је зато стигло пуно порука:

Мариана ми јавља: направила рекламу за нашу групу. Хоће да ми је пошаље, али не може преко ФБ. Шаље ми на мејл, али не може одједном. Шаље из два дела. Сад не може да избаци на групу, али ићи ће преко ју тјуба  Како волим људе који кад нешто желе да ураде, нађу начин, уместо  оних који не желе па траже изговор“. Мариана је једна од оних која увек нађу начин и пут.. .

 Стигла порука и од Сање. Још увек је расположена:

-           Хахаха, пала киша, али свеједно, залила сам цвеће, не дрво, јер није имао ко да ме слика, тако да се ја и не виидим – хахаха. –

 Погледах слике што послала. Шта ли је ово ситно? Личи на нану. И ја имам нану у дворишту. Ма добро је, нана је врло корисна лековита биљка а лимунада с наном је баш освежавајућа. Видела моја Милчица у турској серији. Бар нешто корисно из серије. Сад често правимо лимунаду са наном .

-          Нисам могла данас, код нас пада киша и велико је невреме – пише Марија.

-          Хоћу кад се опоравим – јавља ми Александар – а као доказ шаље фотографију ноге у гипсу. Ау.Ух јао..

-          Здраво, нисам вас заборавила.Није имао ко да ме слика, али ево сама сам се потрудила.. – јавља и Бојана. Вратила се с мора и сликала своју кајсију.

Обрадова ме коментар моје драге колегинице  Гаге:

-          Морам да похвалим станаре зграде у којој живим. Удружили смо се и купили младо дрвеће које је засађено ове године испред наше зграде. Заливамо га и лепо напредује. – ха знала сам да ће нам се придружити, само...... није ми јасно зашто нам се Јела не јавља? И она је део тима за све активности. Она често чува сестричину, мали Лену, па може с њом да пошаље неку слику, помислих.

 

10 дан

 

Данас се и  моја Милчица вратила с мора......ишла је да ради. Њен први посао.

-          Kако је било на послу? Је ли било тешко? Бринула сам.- питам је.

-          Јесте. Знала сам да ћеш да бринеш, Зато ти нисам све ни јављала.

-          Кад сам почела да бринем о мом дрвету, било ми је много лакше. Увек је лакше кад се нешто ради, кад нечим преокупирамо мисли.

       Хоће да јој покажем моје дрво. Сад има ко да ме слика, али не журим. Прво да га види. Важније је да оно више није жедно. За данас поподне најавили опет кишу, па не морам да га заливам. Пажљиво га гледамо са свих страна; пребројавамо преостале зелене листове. Навијамо да преживи.

Милчица ме пита:

-          Што си изабрала баш то дрво?

-          Не знам. Изабрало оно мене. Волим изазове.

-          Шта ако се осуши?

-          Неће, наћи ћу му неки лек. Мора да постоји.

Укључујем компјутер а са екрана ми се осмехује колегиница Јела и њена сестричина Лена: заливају једну патуљасту крушку. Ха, како сам срећна. Како је дивно имати овакве колегинице, које ти „виде“ мисли. Још написала:

-          Није да се правдам, слика са Леном је од пре 6 дана. Прво ми се покварила косилица, замисли у сред лета; не иде да се сликам у корову.... онда 2 сахране у комшилуку, а данас ми се породила снајка. Живот је много чудан и интересантан... и тако.

Баш је све лепо рекла. Тако је: живот је чудан и интересантан, ... и леп, ако га испунимо  добрим људима.

 

11. дан

 

Јутро је пријатно и сунчано. Данас ће моја Милчица да слика моје дрво и мене. Морам лепо да се обучем.

 Око дрвета неке рупе, а и земља некако црна. Шта ли је то и од чега?- забринух се мало. Неће ваљда неко да ми отрује дрво? Ма, сигурно се неко играо и кишбраном боцкао сад већ меку земљу..   

Јуче на улици купих честитку за децу оболелу од  рака. Ја често купујем такве честитке… и моја деца купују.  Затражих  честитку од стидљиве продавачице и пре него ми понуди. Само, људи све више сумњају у такве продавце. И критикују ме што сам наивна. Кад стигох кући, однекуд се појави  сумња.  Време делује и на мене. Да није превара? – помислих, и та мисао ми не даде мира. Натера ме да укључим компјутер, нађем Институт за онкологију и радиологију и пошаљем мејл. Волим овај интернет. Одговорише ми одмах – није превара.

Значи могу и даље да верујем људима.

Кажу да ће поподне и надаље падати киша, па нећу морати неко време да заливам моје дрво.  Наравно, обилазићу га и даље. Само,  шта бих могла  да радим за тих 5мин које сад имам вишка? Онако успут!

Ускоро почиње школска година, нешто ћу се већ сетити:  ту је моја Марианa; и моји одговорни људи и моје сродне душе. „Дрво се на дрво ослања, а човек на човек“ – како је то лепо кад имате на кога да се ослоните. А ја на срећу имам и више од 5 људи. Ја сам баш срећан човек.  

Ха, можда  следећу акцију назовемо: „ Моје срећно  .......?!“

MOJE ŽEDNO DRVO 11. nastavak - pretposlednji

pitija | 20 Avgust, 2015 13:28

7 дан

 Цело пре подне, размишљала сам о тврдој земљи око „мог дрвета“. Много би боље било кад би се мало окопало. Бар мало, да вода лакше прође до корена.  А како сама да окопавам? Да  бар имам неког да ми прави друштво. Моја Милчица би ме подржала, али није ту.  Значи, мораћу то сама неупадљиво да урадим, онако успут.  Само чиме?

Коначно се сетих. Узех моје 2 флаше воде и сврдло; мало, згодно, таман у шаку да стане и да се не види. Док вода лагано кваси земљу ја чепркала око стабла:  Тврда  земља, не да се. Разгрћем песак, каменчиће, затвараче од пива Нађох и нешто металног новца.. Срећом на 10 цм испод осетих  праву земљу. За први дан, није лоше, сутра настављам даље. Задовољна пођох кући. Срете ме професорка  која ради у средњој  школи. Љубазно ми се јави па ме још љубазније упита шта радим:

-          Ево заливам дрво – показах празне флаше, очекујући да се заинтересује. Љубазност се истопи истог трена. Погледа ме као ванземаљца па журно скрену према козметичком салону.

-          Журим, имам заказано.

Добро, није  она професорка биологије – помислих. Дођох кући  и сетих  се Слађана. Морам да га подсетим  за слику. Не прође много , не могох да поверујем: стиже слика и то баш онаква како сам ја хтела.  Са још једним маленим дечаком Слађан  залива дрво. Слика  личи на оне из раних уџбеника познавања природе и друштва кад су још одрасли и деца садила дрвеће и бринула о њему. Слађан се још сетио оног важног,  а скоро заборављеног стиха  чика Јове Змаја: „Где год згодно место нађеш, ту дрво посади“ Браво!

Послала слику  и моја сестра ..... и Ивана ....... и Иванина сестра – уметничке. Како је природа  лепа, тамо где је има; тамо где је више природе, а мање људи.

       Мариана направила још 1 плакат, Лазар избацује дивне мисли уз слике  дрвећа ......

Да ли је ово нама кренуло?

 8 дан

 Данас ми се чини да оно мало зелених листова  на „мом дрвету“некако веселији или ја то видим оно што желим. Ма не, стварно су веселији и као да су мало порасли. Мало, али иде на боље.  Хе, опет ме моје дрво улепша дан..

Улепша ми  дан и оно што моја драга колегиница Виолета написала:

Драга Драгана, ја испред зграде имам огромну липу захваљујуци чијем хладу немам климу у стану. Не могу да је заливам, јер комшије кажу да јој корење доспева ко зна докле под земљом, Kад су врућине, опада лишће као у јесен. Зато мој син и ја повремено грабуљамо лишће, да под крошњом буде чисто и да ако падне киша, оде нешто и под земљу, а не да увело лишће све заджи. Kомшије кажу да сам очигледно залудна и да немам друга посла на одмору, него да грабуљам лишће - није ми то двориште. Мој муж је одрастао под том липом. И моја деца.И деца и унуци мојих комшија одрастају под њом. Можда сам залудна, али мени је задовољство да макар несто урадим за моје, за наше дрво, па ме баш брига шта ко каже и како ко на то гледа. Ја се осећам испуњено кад је погледам са терасе, онако огромну , а под крошњом - милина. Заливам једну врбу преко пута, нешто споро напредује, а што се сликања тиче – тежи случај.

Дирну ме овај коментар. То је то. То сам желела.  Лепо је кад имам овакву колегиницу са којом се разумем и која „види“ моје мисли. Лепо и нама и добро послу који радимо. Знам да има стари телефон којим не може да слика,а и да може да слика, знам да  не уме она то. Као ни ја, ни Гага. Али зато уме Јела . И све што нам треба онa слика.. Мораће Јела ускоро да нас научи. Него, што ли нема Јеле и Гаге?  Мора да их нешто омело па се не јављају.

Погледах ко нам лајковао, па  реших да и њих активирам:

-          Пошаљи нам неку слику за „Моје жедно дрво“ – послах Комсију.

-          Где да Вам нађем дрво „у овај Београд“? Све саме зграде и бетон. Усијало се све, не могу да дишем. Катастрофа. Могу само цвеће што гајим да сликам па Вам пошаљем. То ме хоће. Само,  моје цвеће није жедно. Бринем о њему.

  Миленица окупила своје сестре и брата и дечаке из комшилука и послала дивне слике како заливају воћњак.  Разнежи ме слика радосне деце у воћњаку. И пас је с њима. Као у она носталгична времена: дечаци трче око плодних воћака, играју фудбал,  девојчице распрострле ћебе па се играју „лутке“. И сви се смеју. У последње време, много слушам, како се мој народ све мање смеје. Свуда у свету се више осмехују од нас.  Прођу један поред другога, осмехну се и кажу „Добар дан“. А кажу, тога код нас све мање. Мој ведри, гостопримљиви народ  постао намрштен и тужан.  Не могу да верујем.   

На тренутак се уозбиљих, али ми поглед на ове лепе слике, одмах вратише осмех. Баш задовољна кренух на мој свакодневни задатак. За данас ми не треба хлеб, али морам да обиђем мајку и моје дрво.

Опет понесох сврдло.

Још мало окопах око дрвета да направим малу рупу  где ће вода да се  задржава  док је  полако упија, а не да иде на асфалт. Када то заврших, свратих до мајке.Она види флашу на корпи мог бицикла па ме пита.

-          Још заливаш?

-          Да...... само..

-          Шта смеју ти се?

-          Ма, не. Врућина. Нема никог на улици. Ни кад би пала у несвест не би нико приметио, него нешто размишљам .....  направила сам  рупу око дрвета да се задржи вода и не прелива на асфалт.  Стоји вода ту, тешко пролази кроз тврду земљу,направила се барица, ..... ја не сачеках да је земља сву упије .....Кренем ,  пређем улицу па се још једном окренем и замисли шта видим:  долетео један голуб до те барице......... и  пије воду..

-          Да......Страшна суша. Чух јутрос на радију, да на некој планини стока почела да цркава без воде.

-          И ја сам то чула..... а чула сам и да киша стигла до Хрватске, вечерас или сутра долази освежење и код нас..

 

Кад стигох кући на ФБ ме сачека ме слика Лазарове колегинице:  уз Лазаров коментар:„прво залијмо цвеће у стану па онда на улици. Може, може! Супер! Лепа девојка, ваљда ће још неког да мотивише. Мариана ми пре неки дан рече да се њени другови стиде да пошаљу слику; смејаће им се. Ха, није данас лако радити исправни ствар. Зато сам се ја обратила најхрабријима:

Ево и поруке од Милана. Не могу да верујем: послао неколико слика и још написао:

-          Изаберите слику !

-          Јееее. Ма стави све.

-          Ја бих то избацио за 10 дана .

-          Штааа? 10 дана сам чекала да сликаш, а сад још 10 да избациш.!?

-          Мислио сам да сликам и тад па да избацим заједно. Да се види напредак..

-          Добра идеја, али не могу да чекам, објављуј одмах. Него где си ово сликао? ( тујице у жардињерама).

-          Дошао сам у Крагујевац. Ово су тује испред  моје  зграде. Замислите, ишао сам да уплатим за испите, па сам прошетао кроз главну улицу и .......уопште нема дрвећа L !

Ево  још једне слике: Љиљана је сликала мајку како залова дрвеће у њиховом дворишту.

Седим поред прозора и гледам у екран  компјутера, у пристигле слике: сестра сликала сестру, брата, цимер цимера, ћерка мајку,оца, дрво за које смо заборавили да постоји, деца у воћњаку, сви са осмехом, јер раде нешто добро, јер су корисни.. Није много, али боље и једна слика  него ниједна. Бар смо на тренутак погледали око себе и приметили  да осим нас постоји још неко, неко ко нама треба и коме ми требамо..... можда ће неко ово памтити целог живота и тако ...  Како Вељко написа: једно дрво је један живот.

Прекиде ме неки чудан шум. Неко шуштање. Шта је то? Није на компјутеру, то је напољу.  Устајем и гледам. Коначно:

Пада киша

MOJE ŽEDNO DRVO 10. nastavak

pitija | 19 Avgust, 2015 17:30

Не срећу  стигао ми  коментар од моје Миленице:. 
„Да Вам јавим шта сам јуче видела, тражећи своје дрво: испред пекаре и градске библиотеке, тамо у центру, где се чека бус, два човека су између бетонских шипки око дрвета, чистили пикавце и плевили траву.......

Браво за два човека и Милену што је то видела! Програмирани смо да видимо лоше око себе. Треба да се репрограмирамо и да скупљамо те ситуације и нижемо их једну по једну, дан по дан, као бисере! Размишљање ми прекиде Марианина порука:

-          760  чланова у груопи. ДИВНО! –  пише ми одушевљено.

-          Да ли је боље да их је више или да буду одабрани?

-          Више! Они које то не замима, сами ће напустити групу.

-          Али они НИШТА НЕ РАДЕ! – кажем ја ни мало одушевљенo .

-          Полако, није лако анимирати људе.

-          Мени причаш L.

-          Имам идеју.

-          Што волим идеје. - разочарење се смањује и као да се опет јавља нада.Тако све у круг. 

Стиже и порука од Енице  са саветом о аутоматском наводњавању флашама. Супер ствар, добродошле су све идеје и савети  везани за природу и нашу бригу о њој.

 Мариана је у праву, почели су да нас читају и размишљају.  

Ево и Слађан ми нешто јавља:

-          Професорка нисам стигао данас да направим слику. Искрено, заборавио сам.

Ајој, врућина, а он заборавио да залије бар нешто. Али добро;добра ствар у овом случају је што ја баш ценим искреност.

На блогу мој верни читалац Јанакис ми оставио коментаре:

-          Немој некога да сам видио да залива пивом! -  и још један: „Важно је да је одзив добар :-) ево код мене у крају се окупљају и стари и млади па заливају бандере :-))

-          Ма нек се залива, могу и бандере. – написах тек да спасим самопоштовање.

MOJE ŽEDNO DRVO 9. nastavak

pitija | 18 Avgust, 2015 21:34

6  дан

  Ујутру  одмах укључих ФБ.

Оооооо  и Снешка лајковала!!!!! Активна нон стоп на ФБ. Има пуно двориште зеленила и стално избацује слике.  По 10 слика и објава о свему сваког дана.

-          Снешка, пошаљи нам слику, ти бар волиш природу. Може и из твог дворишта - Пошаљем јој поруку  и одем по хлеб.

Данас ме први пут ухвати сумња: а шта ако је стварно болесно ? .... жена из Дирекције која је то рекла, је сигурно стручњак....... а ја поштујем стручна мишљења. Стварно.

Шта да радим?

Не одустајем.Нема везе, бар неће бити жедно.

Још са почетка улице видех два бицикла наслоњена на њега. Пикавце и не бројим. Кад исипах прву флашу и пређох улицу, упита ме жена што продаје воће и поврће:

-          Шта заливаш? – ха, коначно ме приметила.

-          ?????? Па дрво! Суши се!

-          Аааа!

Кад се вратих да исипам и другу флашу изгледа да само једна бакица наслоњена на степениште „Роде“ препозна шта радим:

-          Заливаш дрво! Него, да ли ти то чиста вода?

-          Јесте. Хоћете да пијете?

-          Дај ми мало. Носим са собом флашицу, али сам све попила. Велика врућина.

-          Хоћете да Вам напуним флашицу? – рекох, мислећи да се моје дрво неће наљутити ако бакици  дам мало његове воде.

-          Не, хвала. Ускоро ћу кући. – рече, а мени се све чини да  је хтела да више остане за дрво. Наставих полако да сипам воду. Дође и човек  који је паркирао бицикл, само ме погледа и не рече ништа. Ја  наставих да петљам око дрвета.: земља није ништа мекша. Сваког дана још је тврђа.  Џабе ми сав труд.. мора да се окопа.

Дођох кући, урадих и више него обично, само да могу мирно да скокнем на ФБ.

Стигао одговор од Снешке:

-          Какву слику и где?

-       Јао, па да ли ти читаш оно што лајкујеш? Пошаљи слику како заливаш цвеће.

-          Не заливам, уједам од врућине. – одговори.

       Дигох руке од Снешке,а онда питах Мариану за комшиницу:

-          Шта је било?

-          И ја се питам. Јуче је имала пуно посла, па била уморна, а данас не знам где је.Изгубила се негде.

MOJE ŽEDNO DRVO 8. nastavak

pitija | 17 Avgust, 2015 21:44

5 дан

Данас је баш врућина: 38 степени.

Али ја је некако не приметих. Све време сам мислила да ли се моје „жедно дрво“ још држи? Има ли још зелених листова?  И тако док сам се возила према њему   преокупирана тим мислима,  схватих, да у ствари оно мени помаже чак и више него ја њему.

Сипам  воду, а око корена мог дрвета још 3  пикавца.  Јуче је био само један,...... а канта бетонска, за отпад,  поред њега. „Добро је, није много“ - помислим и бацим их у канту.

-          Госпођо, Ви радите у некој хуманитарној организацији, - чух глас  комшинице.

-          Да,  ово је моје дрво. Ако се не осуши имаћу шта да причам унуцима.

-          Жено ти си баш залудна кад заливаш дрвеће по граду. – рече ми сад полуозбиљно, погледом који не бих да дешифрујем. .

-          Јесам.  Заливам само ово једно.  „Моје“– добро, оваква питања сам очекивала.

-          Не радиш још?

-          Не. Још сам на годишњем. – одговорих, мада не разумем каве то везе има.

 Моја драга комшиница, наслони бицикл уз дрво и пожури у климатизоване „Родине“ просторије, а ја одох кући. Сигурно је помислила да сам ....... Уосталом, само се будале памте.

Данас имам госта па немам времена за ФБ, а и шта ћу, кад знам да неће бити ничега.

 Увече, ипак не издржах, па скокнух на ФБ.   

Ооооо 2 слике – Милена и Лазар:  Милена дошла у град код оца на посао, па искористила прилику да у центру залије  бетоном  заробљено „ничије“ дрво.  Лазар послао слику, неке дивне мисли и још написа: "У мом селу на срећу нема много бетона, па је свако дрво НЕЧИЈЕ".

Била у праву што се њих тиче.  И Мариана одушевљена.:

-          Стижу слике. Све нас  је више. До магичног броја 5 фали нам још само један.

Хајде да видим шта раде остали моји одговорни људи.  Послах им опет поруку:

         "Кренуле нам слике, чекамо тебе  - слика као симбол да бринемо о природи - не мораш да се видиш,  може само део. Ма може како желиш !."

Стигоше одмах одговори:

-          Још сам на мору - Бојана  ми одговори.

-          Па код мене пала киша – одговори Милан. – али то било пре 2 дана.  – понових му да је слика симбол наше бриге о природи. Обећа поново.

-          Хоћу, никако да нађем неког да ме слика -  Сања пише.

-          Умеш ваљда да направиш селфи са дрветом- да се види да си га залила - мокра земља, флаша с водом итт.

-          Аа не, ја хоћу да ме усликају лепо.

-          Ма ниси битна ТИ него ДРВО - да се не осуши. Јадно оно - написах јој .

-          Како нисам битна, па не може дрво само да се залива. –  пише ми Сања  и шаље неке шаљиве стикере. Да ли да плачем или се смејем и ја?

Ипак  један диван коментар са блога ми улепша вече:
Драга "pitija", ових недеља и "мој" парк вапи за кишом. Због претеране врућине жедан је придобио изглед каснојесењег. Путићи и стазе којима свакоднево пролазим покривене су осушеним лишћем. Стање незапамћено. Док трчим све шушти и пуцкета под ногама. Као да је октобар месец, а не средина августа. Већина младог дрвећа је изгубило лишће. И велика стабла боре се задњом снагом да дочекају кишу. И једна старија госпођа бори се против суше са пластичном кофом и канапом у руци. Њоме захвата воду из оближњег канала и залева повећи грм јасмина. Оног, који нас сваки пут с пролећа, на улазу у парк, поздрави својим опојним цветним мирисом. Да, и мени је жао дрвећа на овој суши...

„Има нас још“ – помислих.

 

Како неколико лепих речи могу да учине чудо.Задовољна одох на спавање.

MOJE ŽEDNO DRVO 7 nastavak

pitija | 16 Avgust, 2015 15:44

4 дан

 

Три дана нико ништа не примети;  а надала сам се да ће неко видети од мене – бар фризерка што пуши испред радње са колегиницом из продавнице до ње. Или жена што продаје бостан у хладу једног дрвета  а кантар веша о летву закуцану у дрво, или људи  што препродају воће и поврће; дрво испред њих је посечено,  али  ту су  у жардињерама  тује,  скоро суве,  или људи што седе  у пивници испод сунцобрана. Нико ме не виде, чак ни дечаци што у том прођоше улицом. Загледали се у своје мобилне..  

Одох  данас до мог дрвета и полако исипах воду из флаше, прво једну па кад се вратим из продавнице и другу. Земља као бетон, не може одмах да прими воду. Ако сипам превише прелиће се на асфалт:

-          Што просу то ту? Ел ти вишак?  -  први пут ми се обрати жена што чека аутобус

-          ??? Ма не” зар не видите да се дрво суши?

-          Хммм, то ништа не значи.. То треба све да се залива –  огласи се озбиљни  намрштени човек поред ње. И не гледајући ме, са презиром одмахну главу у страну  „у стилу све пропало“, а његова жена се задовољно осмехну. Е нек ми је рекао.

-          Па има нас више од дрвећа, кад би свако помогао по једном  младом које се суши  - почех да причам, али видех да ме нико не слуша.  Но нема везе, навикла сам. Прошла сам кроз ово кад сам престала да узимем кесе у продавници  ( јер носим торбу) .  Узми, „џаба су”  рече ми једна жена на пијаци и баш се зачуди кад је не послушах. Било је то  пре више од  5 година, а искрено ни сад ме све продавачице не гледају боље.

Kад стигох кући  укључих ФБ. Ништа. Значи морам да подсећам.  Навикла сам и досадна да будем:

-       Хеј, Милане,  још јуче је било „сутра“, а од тебе ништа не стиже?

-       Професорка код мене јуче пала киша. Мислим да нема потребе да заливам.

-       Па стварно, нема потребе. Бар смо је призвали код тебе.

Док тако размишљам, пажњу ми привуче вест са телевизије на „Србији данас“ :

-        у Нишу волонтери уређују зарасли  некадашњи парк.  Једну добру вест смени још боља: некадашњи акцијаши са новим младим члановима пошумљавају 15ха на планини Столови . Акција се зове„Ора није фора“  и треба да засаде 35 000 борова , а придружиће им се и акцијаши из Словеније и РСрпске.

-       Видех и како у Вршцу  нема несташице воде па могу да заливају своје дрвеће на улици и цвеће. Имају цвеће и у парку и на бандерама и  то по 3 реда, весело, бујно.  Њихове улице широке, па брезе што приказаше, окружене травом и слободне, а човек што их залива очито воли свој посао; осмехује се док их поји..

Те вести ми опет  подигоше морал.

Али сад се и Мариана мало разочарала, због малог ( никаквог) одзива.  Али то и није тако лоше, јер је добила инспирацију да  напише песму; тек  да јој буде лакше. 

-        Јесам ли ти рекла да нам треба бар 5 људи за било какву акцију. Наћи ћемо. – пробах да је утешим.

-        Јој, сад ми то делује тако далеко и тешко.

Али ми нисмо од оних што одустају после 4 дана..   У Марианином комшилуку нема деце , али јој зато  комшиница, озбиљна жена од 40 год обећала да  да ће да се прикључи акцији, а ја рачунам још на моје сигурне људе. Јавиће се, знам.

MOJE ŽEDNO DRVO 6 nastavak

pitija | 15 Avgust, 2015 23:16

 3 дан

 

Кога би могли још да ангажујемо? Познејем ли неког ко ради у главној улици? – размишљам, па се сетих једне младе женице.  Питаћу је да ли би и она хтела да се придружи акцији?  Има малу децу, био би то леп пример деци кад је сачекају с посла да ураде то заједно.

Одмах ми стиже одговор:

-       Нема испред радње, има ниже доле, али ми је глупо да идем испред туђе радње, а и не могу да закључавам врата радње.

-       Таман посла да закључаваш. .

Сунчица ми јави да је и данас залила, али не може више, тек кад се врати. Иде вечерас на одмор..

            За утеху стиже ми ПРВА и ЈЕДИНА СЛИКА. Наравно од Мариане. Само да није последња – пу,пу да не баксузирам..

Не знам зашто, сетих се и објаве на ФБ: једна жена баш љута, псује власт што не среди парк испред њене зграде. Лепо све сликала шта све она фина сваког дана мора да гледа са свог балкона. А сетих се и „људи са другог улаза“: тако зовемо људе у једној згради близу моје мајке. Зграда иначе има 3 улаза, али ове са првог и трећег улаза никако не зовемо. Њих као да нема ту. А „људи са другог улаза“ се често окупљају и смеју док праве неке акције: зими заједнички чисте снег, а и први су увели интерфон. Испред њиховог улаза некако је увек чисто, мада им понекад  лети ђубре испред трећег улаза где и ноге могу да се сломе зими. Они сваке године испред зграде посаде по једну јелку. Ону што им остане од Нове године, Сад су велике, а било би их више да им неке нису посекли они што уводе гас. Остало им још пет и увек је лепа хладовина и лепо мирише, па им се ту играју деца и унуци.

Само, морам  ипак признати да  ми није баш лако ићи и заливати дрво..

 Хеј ко још данас  залива дрво!?

Или сам луда или залудна?!  Преиспитујем себе, за ово прво не знам,  а за друго можда: скувала сам ручак, средила кућу, обишла мајку, помазила пса, прочитала неколико страница нове књиге, написала причу, поподне идем у башту. Није ми тешко да понесем флаше воде кад пођем по хлеб. Рекреирам се, а ни 5мин ми не треба за то. Шта бих корисније могла за то време да урадим? 

Мада, можда би ипак нормалније било да мењам владу ?! (за сваки случај да напишем да се шалим хаха наравно)

MOJE ŽEDNO DRVO 5. nastavak

pitija | 15 Avgust, 2015 12:03

Сада је време савремене технологије и  треба је користити.  Имам ја већ ученицу за то. Моју Мариану.  Она и ја како каже „имамо сличне мисли у глави“.

-       Како ћемо да назовемо групу? – упита ме.

-       Свеједно, само мора да садрћи реч „МОЈЕ“ – људи пазе само оно што је њихово. – одговорих.

-       Онда нека буде „МОЈЕ ЖЕДНО ДРВО“.

-       Одлично.

За тили час Мариана направи плакат и оформи групу.

-       Треба да нађемо бар 5 људи да би нам акција кренула – рекох јој – то знам из искуства, а и чула сам да кажу да је број 5 магичан.

-       Самоооо ПЕТ? – зачуди се Мариана.  - То је бар лако. Видећете како ће сад аутоматски да се прикључују чланови. – самоуверено ће, а ја не хтедох да је разочарам. Не знам технику, али људе помало познајем.

 

Видех ја да дрвеће не може баш да рачуна на нас, па реших да послушам Мирков савет.  Обратих се за помоћ бившем колеги педагогу,  сада директору „Стандарда“ . Послах му плакат. Он  се одушеви идејом: баш нам завиди. Рече да је Дирекција одговорна за дрвеће у граду. И да се суши јер је болесно. Можда, мада мени ово моје дрво изгледа  здраво, само жедно. Kажу, свако треће вече се перу улице, па га тако и заливају.

То ме мало охрабри. Значи брину о њему.  Само.....  не знам колико дође воде до корена,  кад перу улице, па ћу ја ипак мало да му помогнем. Нећу баш одмах да одустанем, нисам ја таква.

Написа ми  и да ће следеће године да подсаде то суво дрвеће. Супер, само то ми некако заличи као да  идемо увек из почетка. Можда није морало све дрвеће да се осуши. Много је и поломљеног. Тако каснимо бар три године, а за то време нема хлада; па онда још три ако неко у међувремену не забетонира то место за дрво.

Подсети ме то на разговор са чистачицом улица,пре неколико година;  поменух како ми жао што асвалтирали место где је било дрво, а она ми одговори:

-          Ма супер! Шта ће нам дрвеће!  Не могу у јесен само да очистим лишће са улице.

 

MOJE ŽEDNO DRVO 4. nastavak

pitija | 14 Avgust, 2015 21:39

2 дан

  Тек сутрадан  смогох храброст да погледам на ФБ:

      Од 20 порука које сам послала добих 4 одговора :  СВИ  хоће да учествују у акцији.  Ауууу, уплаши ме оволики одзив.

Да ли су ме разумели?  Да  ли сам била јасна? Да ли сам рекла „ЛАЈКУЈУ“ или „ЗАЛИВАЈУ“?

Има и питање : До кад  треба да пошаљу слике? Значи разумели.

Па, знала сам ја коме да шаљем поруке.: драгим сигурним  људима који воле природу.

Двоје ми одговорише да ће се придружити акцији кад дођу кући, сад су на мору. Наравно, неће ваљда да заливају грчко дрвеће?

Одговори ми и Милан, драг младић који често подржава моје идеје: Одушевљен акцијом, послаће слику  касније данас или сутра најкасније.  Кад буде имао времена. Сад струже дрва за зиму.

Наравно, нигде није хитно, одговорих му.

Добих поруку и од  моје Милене.  На њу сам рачунала сигурно. И она ме пита:

-       Може ли слика из дворишта? 

-      Не може.  Заливање дворишта се подразумева, треба да спасимо неко НИЧИЈЕ младо дрво у асфалту. – одговорих, а она се изгуби негде са ФБ. Покајах се што не одговорих потврдно. Место у коме живи је мало и можда нема дрвећа у асфалту. Сигурно га тражи.

Опет размишљам: Јесте да  је то  успутни посао од 5мин, али ко ће да мисли о дрвећу и то по овој врућини .... људи су пуни проблема, материјалних, здравствених, љубавних?

Насмејана Сања, будућа учитељица,  изгледа нема љубавних проблема, чак напротив, по сликама на ФБ изгледа срећно заљубљена; она написа:

-       Хоћу  сигурно, само да нађем неког да ме слика. А  нађите и Ви неког да Вас слика, обавезно..

Понових јој да ја стварно не умем, и да стварно немам кога за то да замолим: али да је важно да ја то радим.  Кад иде у „Роду“, нек погледа  око мог дрвета – видеће влажну земљу.

Ех што не затражи „пућ трћ“ слике?! Сад би ме затрпали. Или слике са пивом! Имала би и коментаре уз слике. Тако ми и треба!.

 И тако, нико ми не јави да је залио неко дрво.  Ма ни мушкатлу. Опет ме нису разумели, или код њих нема суше или...... нема дрвећа..

Али поруке још стижу: Коначно Сунчица ми јави да је залила два дрвета испред  стана где сада живи. Нешто ми чудно, много је брзо то урадила, па упитах.

-       Јеси добро залила? Не чашом, флашом.

-       Идем да нађем флашу.

Мало касни стиже опет порука:

-       Нашла сам флашу ....  и залила 4 дрвета и цвеће у жардињери. И сутра ћу.

Е што ти је дете са села.

Стиже и порука oд Лазара – одговоран, озбиљан младић. Пише ми:

 – Хоћете страницу да направимо? И хоће и моја колегиница да се прикључи, али пита,  може ли цвеће?

Ха, што ти је младост, слике у цвећу су најлепше.  Хоће лепо да изгледа! Ако ако, може и цвеће. Више не правим питање, може цвеће, може двориште, може чаша.

А та страница кад је направимо, мислим се, да ли она може да залива ?

MOJE ŽEDNO DRVO 3. nastavak

pitija | 14 Avgust, 2015 09:45

Дођох до мог дрвета и лагано испразних флашу  од 2 лит око стабла. Ма, ово је мало, није наквасило ни 1цм земље, ко зна где је корен?- помислих. Бар још једну флашу, да исипам.  Али где ми је најближе да је напуним? Знам, у ВЦ „Роде“.

Одем до дргог спрата, али тамо лавабои плитки а флаша висока, не може да стане.  Е нећу да одустанем. Таман кад помислих да потражим неку чашу од трговаца, видех да је у ВЦу за инвалиде, лавабо дубљи.  Некако напуним флашу, а за следећи пут морам да понесем и чашу због флаше ...... а  опет..... бићу сумњива обезбеђењу, ако то радим сваког дана.

-          Е драго моје дрво, видиш шта ја све радим због тебе. Сад разумем оне неодлучне -  помислих док сипах и другу флашу. Овога пута тврда земља око корена не могаше да прими „толико“ воде. Треба мало да се окопа.

Сетих се да сам у Бања Луци видела неке цевке поред младог дрвећа. Сад схватих зашто су постављене: тако га заливају дубоко до корена, а кад порасте и ојача, нек се само сналази испод асфалта.

Да окопавам одустадох, али нађох решење, вратићу се касније са другом флашом, таман док прву упије.  Временом ће ваљда земља омекшати.

При повратку кући сестра ми рече:

-           Кад би још могла да се сликаш то би било супер за ФБ, да виде и други.

    -   Одлична идеја, само ја не умем  ни да сликам мојим телефоном ни да убацим то на компјутер. Али нема везе, знају други.  Знам на кога могу да рачунам.

Одмах им пошаљем поруке да нађу неко дрво које се суши и да се сликају како га заливају.

Због гриже савести што сам дуго била на компјутеру  искључим га и одем нешто да радим. Изненадих се како прија кад се ради. Уопште не приметих врућину. 

MOJE ŽEDNO DRVO 2. nastavak

pitija | 13 Avgust, 2015 20:38

Подсети ме то на оно време кад су сви псовали на сав ФБ што нам отеше Косово; ја напишем: „пошаљимо поруку на 1033 за гладне на Косову, јер они чувају оно што је остало. И нек лајкује свако ко то уради да виде и други“. Не добих ни лајк ни коментар. (Да неко не помисли да једно причам а друго радим, ја шаљем 3 поруке сваког месеца на разне бројеве, а има их много).

Да то што нико није лајковао није толико лоше и да може бити и горе, сазнам тек кад добих коментар:

-         Све то треба посећи. Сасећи у корену. – написа ми ДТО.

Да ли је љут на некога или је хтео да буде духовит? Можда сам му заличила на залудне и обесне  као што су се мени некад чинили „ борци за заштиту животиња“, док нисам добила мог пса. Сад би им се и придружила.  А опет,  помислих, ја никога не дирам, а на ФБ су обично сви залудни 

Не одговори ми, а ја обрисах коментар. Тако може и он мене. ФБ је чудо.

У том ми стиже порука. Ха, ипак читају Пише ми Мирко:

-       Професорка.што се тиче дрвећа,ако је бивши педагог, још увек директор у стандарду  можете њега да питате да  ли може да обезбеди једну цистерну,исто као оно кад перу улице,па би могли и дрвеће да заливају.

Изгледа је текст био прекратак, па ме није разумео.

Понесох  своју флашу с водом и кренух у град. Прво да скокнем до продавнице да купим фарбу за косу. Да ли да питам продавачицу да ли  би и она залила дрво испред своје продавнице? Мучи ме то питање док улазим:

-       О па Ви сте баш посветлили косу! – дочека ме љубазна девојка коју 3ћи пут видим у животу.

-       Да, зато и хоћу да се вратим на тамнију  боју – кажем а размишљам како да убацим дрво у разговор. Ма питаћу је:

-       Да ли и Ви заливате ово дрво испред радње? Баш лепо, суша је. Видех да је мокро док сам пролазила. Ево и ја сам понела воду – показах на бицикл.

-       Не – збуњено ће девојка.  - Ја дрво нисам ни видела. Можда су ови из локала до нас?

„А моју светлу косу  јеси“ – мислим у себи. Добро то јој посао, а дрво није. Добро је почели смо да мислимо само на свој посао и да се у туђе ствари не мешамо.

-       Ја се тога никад не би сетила – настави даље љубазна девојка па се окрете и пође у помоћну просторију иза ( надам се да наточи воду), а друга девојка ме испрати и пође са мном да види то мокро око дрвета.

  -     Није ово од воде. Ово је талог од кафе и истрешена пиксла.  Хајд довиђења – одох ја.

"MOJE ŽEDNO DRVO" (1 nastavak)

pitija | 13 Avgust, 2015 10:36

Прођох градом и РАСТУЖИ ме велики број осушеног дрвећа у главној улици  Не могу рећи у дрвореду, јер многа недостају; нека стоје сасушена као споменици о нама, а нека млада се суше.

Kажу, кад се човек роди треба засадити дрво....... кажу  - паркови су плућа града, кажу било би мање клизишта, поплава да је више шума итд..... Ја се не сећам, да сам чула да је неко засадио дрво, а много смо га посекли.

Видех осушено дрвеће у главној улици и помислих,   ма ваљда ће пасти киша ускоро", а онда погледах ка корену – десетине метара око њега је асфалт и бетон. Наградно питање: како до овог јасног дрвећа уопште долази вода? Још смо ставили неке плоче преко, ваљда да не расте трава...

Жао ми дрвета.,

Вруће је а оно је жедно  Осушиће нам се све дрвеће. Младо нема велики корен, требало би га чешће заливати, а старо попунило стаблом отвор у бетону којим смо га заробили, па и кад би га заловали нема где да прими воду. Ко зна где сад његов корен тражи воду?

Зашто баш морам све да видим кад не могу ништа да урадим? А ја хоћу нешто да урадим. Мора да могу, БАР МАЛО!

Сваког дана залићу „ моје дрво", Понесем флашу с водом, ставим је на бајс И сваког дана кад идем да купим хлеб залијем исто дрво. Просто:.једно спасено дрво, мало ли је? Kад би свако од нас то урадио , ех шта би било!.

И онда ми на ум паде спасоносна идеја: овај фб могао би бар нечему да користи. Могла би, да покренем и друге: у граду нас има више него младог дрвећа које се суши.  Избацићу текст, Али лако је мени да пишем, ко ће то да чита. Текст мора да буде кратак а опет да каже много и да одговара свима.

Кад мени нешто падне на памет ту нема назад. Избацим текст и на ФБ и на блог :

“Испред Роде има 2 ДВА дрвета, Једно је одавно суво а друго се суши. Ја бих баш волела да спасимо ово што је остало.

Тог дана ни 1 лајк ни коментар. Нема везе.

3. наставак - крај

pitija | 09 Avgust, 2015 10:03

 Очито јој ни то гледање у екран није био баш неко решење, јер јој је створило још веће заблуде. Из збуњености ју је пренуо звук кућног телефона.  Знала је ко је. Само је још мајка Мара зове  на фиксни телефон.

-----------------------------------------------

овај део је прича "Телеф.именик" за коју неки моји читаоци знају, па могу да прескоче и наставе даље ----------------

-          Знаш ко ме је данас звао? – сва срећна мајка је одмах упита..

-          Шта опет те звао Милан? – равнодушно је одговорила -  Милан је рођак од кога сви беже. Професор физике у пензији. Рано пензионисан, јер је сви кажу „пролупао од учења“. Није се ни женио. Живи сам, и рођени брат бежи од њега, а он памти све рођаке и њихове бројеве телефона. Кад позове, пита за сваког а онда почне да се жали на стање у земљи, псује политичаре. На срећу брзо заврши и спусти слушалицу.

-          Ма какав Милан, не зове ме више он. Наљутио се нешто.

-          Онда је Мирјана  - још безвољније јој одговара. Мирјана је друга болесна рођака која више нема коме да оде, осим старој и самој Мари. Долази с мајком.  Обе болесне од депресије, умртвљене лековима. Мирјана никуда не сме сама, па мајка од како је постала удовица живи са њом. Деце нема, брат је у другом граду. Срећом има пензију, па јој обема стиже за храну и лекове. И Мирјани за цигаре.  Мајка Мара, још увек зна Мирјану да охрабри и подстакне да се бори и верује у излечење, па ова воли да дође код ње.

-          Није ни она. – радосним гласом крије нестрпљење мајка .

-          Е онда је Јелена Николина. – Никола је рођак који је највише напредовао од свих, стигао и до министра, али боље да није. Повукле паре, функција, полудели хормони па се под старе дане загрејао за младу и амбициозну сарадницу. Оставио и жену и два сина. Оно синови већ велики, имају своју породицу, али Јелену су сви волели. Живели су у великом граду и кад се Никола одселио , Јелена није имала никог да поприча о Николи, осим....  баба Мару. Позвала је и иако се годинама нису чуле, попричала са њом као са рођеном мајком. Плакала је преко телефона да, олакшала душу. Још је волела Николу. А и баба Мара је урођеном мудрошћу знала тачно шта да каже и како да залечи рану.

-          Она ме је звала прошлог месеца.

-          Па ја не знам ко би још могао да те зове – Душица је већ губила стрпљење.

-          Звала ме Надица из Београда! – коначно јој сва срећна рече мајка..

-          Надица? Комшиница Надица? – није могла да верује.

-          Да.

-          Зар она која вам није дала сагласност кад сте хтели да правите гаражу, која је тражила ненормално високу цену за кућу кад се селила у Београд?

-          Па добро, јесте. Али ми смо лепо живели са њеним оцем и мајком. А и ви сте се лепо играле кад сте биле мале.

-          Да, да, али то је било пре 40 година. Но добро. Виђале смо се неколико пута кад је долазила овде пошто се удала. Али откуд сад она тебе да се сети?

-          Тетка Маро, знаш колико сам ја тебе волела – рекла ми. - И дуго смо причале. Морала сам да је прекинем, има много да плати.  „Нема везе“, каже ми она, „ионако немам кога да зовем“.  Син јој је у Аустралији, ћерка се развела, нема посла. Срећом Надица се сад добро слаже с мужем... сад кад су оматорили..... овако болесну, чува је и пази. А тешко је болесна. Кад је воде лекару, немају лифт, па је носе у ћебету. Ходник је мали за носила –........ јер она не може да иде..... а тако би радо опет дошла у родни град. А овде нема никог, само мој број нашла у старом именику. Бар код мене да дође, да одмори кад оде родитељима на гробље. – мајка Мара је завршавала причу, а Душица је ћутала.

------------------------- 

Спустила је слушалицу, још једном збуњена. Све се окреће, све се враћа и креће изнова и изнова.

Мора се опет вратити свету.. људима.

Поново је погледала ФБ и тих неколико лајкова. Препознала је међу њима неколико сродних душа и по коју усамљену душу. Занемарила их је из страха, из себичности из алавости.. присетила се колика су јој они били подршка. Како су увек били ту невидљиви и стрпљиви.  А она је гледала у неке друге, неке небитне, желећи да им буде битна. Њихово лоше било јој је видљивије него све лепо око ње, њихово зло било јој је јаче него све добро. Док се тако тражила, схватила је колико је грешила и како је само срећна што ови драги, важни људи за то време нису изгубили стрпљење, што је нису напустили и заборавили.

-          Хвала им хвала, хвала. – искрено је понављала у себи.

Изговарајући те речи, напуштао ју је страх, смиривао се кошмар и све постајало јасније и лепше. Како је лепо бити захвалан, како то прија, како лечи.. како се раније тога није сетила. Не тражити много, само захвалити на ономе и онима што их има. Окрете се око себе. Али стварно око себе, да види све оне  невидљиве.

После шест година медицине ћерка јој се  вратила кући с факултета. Сад је на стажирању у болници. Није јој било лако свих тих година. Могла би уместо потраге за вечитим тајнама и великим мудростима да се посвети овоземаљским стварима и ћерку обрадује нечим.... – прекорила је себе. Одавно јој није направила неки колач, неку посластицу.

Кад је нешто касније угледа на вратима, искрено јој се обрадова:

-          Шта је данас било на послу? 

-          Ма опет исто. На сваком новом одељењу ме увек исто питају и исто причају: Учиш ли немачки? Кад ћеш да идеш одавде? Бежи што пре. Овде је све пропало.

-          Хм.Дођи.... знаш, нешто ми се чини да ће ово пролеће бити баш право. Види како су нам се лепо расцветале лале и јорговани. И баш је пријатно и топло. Хајдемо напоље док још има сунца. Ево и нашег пса. А спремила сам ти и кифлице. Замисли успеле су ми. – док је то говорила Душица се изула и додирнула ногама земљу. Лагано је дисала, свесна сваког удаха. Пунила је плућа свежим ваздухом и ......није мислила. После дуже времена била је задовољна и спокојна.

-          Зар нико не воли ову земљу?-  нерасположено је наставила ћерка.

-          Изгледа.

-          А тако је лепа .

-          Да..... Знаш на многа питања нећеш знати одговор. Ма колико се трудила и размишљала. Као што неће знати ни други. Видиш, завршила си школу, сад све знаш о ...

-          О не – прекиде је ћерка. – много знам, али далеко од тога да знам све.

-          Наравно. Исто као што нико не зна све о животу . Али увек имаш избор и сама бирај свој пут. Не дај да ти други говори шта ћеш да радиш. Неизвесност је добра. Свезнање би нас учинило непажљивим, и лењим. Све је баш онако како треба да буде. Не љути се на људе, не осуђуј их... прихвати оно што мораш, промени оно што можеш.

-          Делује тако једноставно.

-          О, далеко од тога да је једноставно.....Али много ћеш моћи. Много и нећеш моћи да урадиш, зато што...

-          Зашто?

-          Па зато што си само човек..... И пре него пожелиш нешто што немаш, кажи хвала за свако биће и ствар коју имаш.  – мирно је своју причу завршила Душица.

Радосно и лако су се загрлиле, а онда ушле у кућу: као драги гости. 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb