Gušt i dert

Све је почело с телевизором

pitija | 20 Novembar, 2012 10:43

Последњи поздрав

pitija | 03 Novembar, 2012 00:19

(мојој пријатељици коју је однела МС )        

Шта је човек? Шта остаје од човека када му живот одузме ноге, па руке па цело тело?

Опет остаје човек, јер човек није оно што се види већ оно што се осећа –Човек је оно што из њега зрачи – успомене што те вежу за њега и како се у његовом друштву осећаш.

Ниједног тренутка у њеном присуству се нисам осећала лоше, непријатно, јер је она зрачила неограничену количину доброте, мирноће, ведрине. Увек. А дуго је лежала непокретна, разапета између апарата, лишена сваке могућности избора.

Нисам је много обилазила.

Сећам се – требало ми је храбрости јер нисам знала какву ћу да је затекнем. Али она је мене охрабрила : кад ме видела осмехнула  се као и увек . И ја сам је видела целу – као раније. Њен осмех, поглед и речи с муком изговорене учиниле су да видим ону исту мени драгу особу која се никад ни на шта није жалила.

         Напољу је био леп сунчан дан а у соби мрачно и тихо. Пожелела сам да могу да је приближим прозору да је бар још мало огреје сунце..

         Следећи пут јој је већ било хладно. О Боже, који апсурд, тело које је престало да постоји осећало је хладноћу! Имала је мараму на глави : питала сам зашто? «Хладно ми је. Скини ми је ако ти смета»-одговорила ми је. «Не, зашто? Лепо ти стоји.» рекла сам и нисам слагала. Волела сам је и тада кад јој је живот оставио само очи и осмех, јер и тада се осмехивала,  видела сам све оне успомене које су нас везала- и све то је било лепо и драго па ми је и она била лепа и драга. Питала сам је да ли јој је много тешко, а знала сам да ни ја ни било ко други не може да јој помогне. Само је одмахнула главом и рекла :»десет месеци».  

Подигла сам покривач и почела да јој масирам у ранама од лежања измучене ноге, отечене и од игала модре руке, али сам знала да то не осећа. Зато сам је помазила по образу да покажем колико ми је жао што се мучи. Једино је још ту могла да осети нежност.

         Питала ме је за све моје и мени је и тамо у болници било пријатно, јер је  имала ту невероватну моћ да ми поред ње увек буде пријатно. Причала сам а она ме је слушала. Све ју је занимало било јој је до сваког стало.

       И рекла ми је да их све поздравим. Ко је онда смео да плаче поред толике храбрости и снаге?   

 Биле смо вршњакиње -49 година тек – «моја другарица» како смо се шалиле.

Нисам знала шта да причам : како да је тешим кад утехе нема, да је храбрим – чему кад смо знале шта следи. Да  питам, није било одговора, да кунем -  не знам кога, да молим ?

И молила сам анђеле да је ослободе и поведу тамо где ће бити слободна и лака и где није хладно.

Драга моја, научила сам да кад бол јако стегне срце.... научила сам да се од бола браним и тешим лепим стварима, сећањима, да победим пораз да не признам губитак. Јер, ако се покоримо чему онда живот?

Кад неко оде иза њега треба да остане траг : часно име и лепе успомене. У њеном друштву сам се увек пријатно осећала, волела сам је и поштовала због снаге коју сје имала. За колико људи исто може да се каже?   

Њен траг је ћерка , која ју је све време пазила и као и она достојанствено подносила сву суровост њене болести ; унук и унука – и сви некако личе на њу.

      Иза ње је остао и син, одрастао младић, нежна срца. Кад помислим на било кога из њене породице прво што видим су осмеси и ведрина . Боже како су успели да поред свега што им је живот нанео сачувају срца од злобе? Како су успели са не клону!

      Упознала сам јој и мајку; ту дивну жену са чистом душом, душом детета и лицем девојчице – и тада сам схватила откуда ти та неизмерна благост и снага.

         Њен одлазак за који смо сви свесни да значи олакшање ипак ми тешко пада.

        Сада када су све њене муке престале, сада када о њој брину анђели, плачем иако знам да је тамо где је више ништа не мучи, не боли; плачем по први пут, ,,,плачем, јер ми недостаје и јер нисам храбра као она.

                                                    ***

Којом реченицом да се опростим од ње? Дуго је лежала и око ње је било тамно и суморно. Желим јој да тамо где иде има пуно сунца, цвећа и свега што је волела а није у њему могла да ужива. Желим јој да има пуно планина и једно море, оно исто као и у  родном крају који дуго није могла да посети. Желим јој да опет корача и ради све оно што због болести није могла  ( не умем да схватам због чега морају да постоје такве болести) .

***

                Почивај у миру другарице и нека ти је лака земља.

Шта је заиста важно?

pitija | 01 Novembar, 2012 22:34

Била је толико обична да је одмах падала у очи: облачила се неупадљиво,; одело се испод розе радног мантила није ни примећивало, ни шминка, ни фризура, косу је везивала у реп. Деловало је да јој то уопште није важно. А на округлом лицу истицале су се крупне очи и топао, искрен осмех. По изгледу је сигурно никад не би приметили, али по унутрашњости која јој се оцртавала на том осмеху морали сте да будете свесни њеног присуства. Радила је на каси продавнице у мојој близини. Било је неколико таквих продавница, али волела сам да одем баш у ту продавницу, јер би се одатле увек враћала расположена и кад би поскупео шећер и зејтин и кад не би нашла све што ми треба. Неки би се жалили, а она би само ћутке, симпатично слегла раменима уз обавезан осмех , као да каже „ма није то толико важно“. Њено „добар дан“ је било намењено само вама ни налик оном роботизованом „добар дан“ у Мек Доналдсу, кад се избезумљени продавци обраћају деци од 5 година са : „изволите, шта желите?“, или оном у новониклим маркетима кад продавци понављају као покварена плоча „добар дан.....ваш рачун је .....“, а не погледају вас честито ни у очи, а о осмеху ни не сањајте. Потпуно се разликовао и од оних ситуација кад уморне продавачице у приватним пекарама само ћутке тресну на пулт ваш доручак, бесне због мале плате и ко зна чега још. Она се обраћала тако да сте потпуно сигурни да је осмех намењен само вама; и свака реченица била је само за вас: Како сте данас?...  Дуго Вас није било.... О, данас сте баш добре воље..... Добили смо прашак који Ви користите.... Надам се да је Ваша мајка боље..... Чула сам нови рецепт, сигурно ће Вам се свидети... ..А када би била гужва ( а увек је била), опет би била расположена : О, то сте Ви, нисам Вас одмах видела, ево, ево, сад ће гужва да се смањи.....и тако из дана у дан, као у стара добра времена. Тако бар причају да су се људи односили једни према другима.

Љутили су ме људи којима је тешко да кажу то кратко „добар дан“, тај најминималнији степен људскости; (јер како би неком дали крв кад им је то тешко); и зато ми је пријало да будем у њеној близини. Због таквих као она „греје сунце“, волела сам да кажем.

Само нешто ми није било јасно: одакле црпи толику искрену и топлу енергију. Одакле јој толика љубав?

Онда сам је једног дана видела на улици. Из далека ме је привукао добро познатом магичном енергијом, њен осмех. Спустила сам поглед мало ниже и схватила да гура инвалидска колица у којима је седео младић увијен у ћебе. Причали су нешто, јер је младић често окретао главу према њој. Онда се и он насмејао. По осмеху сам препознала да јој је брат.

            Тада ми је постало јасно шта је уистину важно. Тада сам све схватила.

П.С. неко време је нисам виђала... Сада је често виђам у оближњем парку како се игра са маленим дечаком. Није потребно да чујем како га зове, по осмеху, знам да јој је син.

101 - ja ostajem ovde

pitija | 30 Oktobar, 2012 11:46

101 разлог зашто „остајем овде“

 

1. Нешто ме тера да овде постојим – вероватно гени предака.

2.Зато што су овде све моје успомене.

3. Зато што овде и кад сам сама никад нисам усамљена.

 

4. Овде сам своја на своме.

5. Зато што су овде живели сви моји.

6. Зато што овде живе сви мени драги људи.

7. Не желим да будем „странац овде, странац тамо“.

8. Не желим да у родном крају будем 10 дана једном годишње.

 

9. Зато што ми срце заигра само уз нашу музику.

10. Зато што плачем само кад чујем нашу химну.

11.Зато што свим срцем и душом могу да навијам само за наше спортисте.

 

12. Зато што волим укус наших јела.

13. Зато што ми највише прија укус нашег воћа и поврћа.

 

14. Зато што могу до пијаце да одем пешака.

15. Зато што тим путем увек сретнем познаникe с којима могу слатко да се испричам.

 

16. Зато што до посла могу да стигнем пешака за 15 минута.

17. Или бициклом за 10 минута.

18. Зато што с посла кући долазим у 15 и15, па имам времена да поподне проведем како хоћу.

19.Зато што код пријатеља могу да одем кад хоћу.

20. Овде имам кога да оговарам.

21. И има ко да ме оговара.

22. Имам с ким да пијем кафу.

23. Зато што мајку могу да видим кад год пожелим и да је питам како је.

24. Зато што с мајком смем да се посвађам кад год ми није нешто по вољи, јер ми је близу па могу брзо и да се помирим.

25. Зато што ми овде живи сестра.

26. Зато што код сестре могу да одем кад немам шта да радим.

27. Кад ми треба помоћ или утеха.

28. Кад јој треба помоћ или утеха.

29. Кад ми треба друштво, савет.

 

30. Зато што овде могу да обиђем очев гроб кад год ми је тешко.

31. Зато што док год сам ја овде на гробовима мојих драгих неће да расте коров.

32. Овде су ми корени.

 

33. Овде сам јака и кад ме ломе снажни, хладни ветрови.

34. Зато што код нас има места где расте коров – за мене је то лековито биље.

35. Зато што могу кад год ме нешто боли да одем и уберем тај“коров“ .

36. Зато што код нас још печурке расту у шуми, па мештани могу да их беру.

37. Зато што поред наших река још крекећу жабе ( ко разуме схватиће).

38. Зато што се овде још кувају џемови.

39. Још комшинице заједно пеку паприку за ајвар.

40. Причају преко ограде, на капији, у дворишту.

41. Мењају рецепте.

42. Има ко да ми дође на славу.

43. Имам коме да одем на славу.

44. Зато што се овде на свадбама игра коло, рок и плеше.

45. Зато што овде људи још помажу једни другима за славља или сахране.

 

 

46. Зато што овде имам с ким да се смејем.

47. Зато што овде сви разумеју моје шале.

48. Зато што се овде још смејемо без команде.

 

49. Зато што још само овде комшиница комшиници доноси плодове из баште.

50. Или бере цвеће.

51. Зато што се овде још носе поклони кад се иде у посету.

 

52. Зато што мојим ушима и души највише прија српски језик.

53. Зато што се овде још причају јуначке народне песме.

54. Зато што се још причају бајке и приче о вампирима.

 

55. Зато што само овде деца могу да ми говоре српски.

56. Зато што само овде унуци могу да ми говоре српски језик.

57. Зато што само овде деца и унуци могу да имају српска имена.

58. Зато што волим да пишем ћирилицом.

59. Зато што волим да се поносим ћирилицом.

 

60. Зато што могу да живим у садашњости, а да се не стидим прошлости.

61  Зато што имам чиме да се поносим.

62. Имам с ким да се поносим.

63. Истина, има мало људи чији значај је прешао границе моје земље, али тај значај је оставио трајан отисак у светској науци, култури, уметности, књижевности, спорту.....

64. Зато што овде још увек нису нестала осећања поноса, пркоса, достојанства.

65. Зато што само овде могу до миле воље да се инатим и да ме сви разумеју.

 

66. Зато што су овде куће још увек ниске и имају двориште.

67. Зато што се у мојој улици игра и смеје пуно деце.

68. Зато што ми зграде не заклањају небо.

69. Па могу да видим сунце кад излази.

70. Или кад залази.

71. И месец.

72. И кад се спрема олуја

73. Зато што овде могу да седим у дворишту и имам времена да гледам како трава расте.

74. Зато што овде не проводим возећи се колима 2 сата до посла и 2 сата назад.

75. И зато што то време могу да поклоним себи.

76. Или породици.

77. Или пријатељима.

78. Зато што овде још имам слободу да радим шта и кад хоћу.

79. Зато што овде имам још право на избор.

 

80. Зато што волим нашу климу.

81. Волим сунчана лета.

82. Волим кад нас окује мраз и завеје снег.

83. Волим кад у пролеће замирише багрем, па процвета липа.

 

84. Поштујем туђе, али највише волим наше обичаје.

85. У нашим селима у двориштима, још се пече ракија.

86. Још се топе чварци и суши месо.

 

87. Зато што се овде још увек више воле деца од мерцедеса.

88. А деде и бабе не живе у домовима већ чувају унучиће.

 

89. Зато што тврдоглаво волим ову земљу и љубоморно је чувам.

90. Зато што је мојој земљи тешко и она нема никог другог осим мене.

91. Зато што су ми сви проблеми овде изазов.

92. Зато што и овде могу да докажем колико могу и колико вредим.

93. Зато што ми је дужност да учиним све што ми је у моћи да овде буде боље.

94. Зато што ми је дужност да сачувам оно што је овде боље.

95. Знам ја да смо ми далеко од савршеног, али исто знам да ни „тамо далеко“ није савршено.Па онда кад дођу лоши дани нек ми дођу овде, боље ћу их поднети него тамо.

96. Овде вера и љубав према људима понекад прелазе у наивност. Наивност и није нека особина, али је боља од покварености.

 

97. Тамо је понешто, понекад много боље, али овде је трајно моје.

98. Овде сам ја- ја и не могу себе да оставим.

 

99. Зато што мислим да се нисам овде случајно родила.

100.Овде сам посађена, овде сам се примила.

101. А кад је тако, онда овде намерно и свесно живим.

Да није трагично било би комично

pitija | 29 Oktobar, 2012 07:54

Прочитах један коментар на фејсу:... ха,ха,ха, -па се обрадовах значи има и оних који пишу ћирилицом. Кад не лежи враже он пише латиницу ( хтео је да напише: ha, ha, ha, па убацио ћирилицу у латиницу помешао – ето и то се може) 
     Каквог то  ФРАНКЕНШТАЈНА од језика правимо, или бар дозвољавамо да се прави?

О томе да је ћирилица најлепше и најједноставније писмо говоре многи лингвисти и калиграфи: један очни лекар из Лондона је тврдио да ћирилица не само да одмара очи него их и лечи; Бернард Шо је оставио извесну суму новца ономе ко би његово писмо поједноставио, као што је то урадио Вук Караџић са српском ћирилицом.
           Једна од значајних функција школе 19.века било је развијање моралних вредности као што су вештине, осећај за лепо, прецизност, уредност, креативност.
          Да ли вам то можда недостаје?
          или вам је ово сасвим у реду

xotju da wozym do qtje                       Josha Tomašević                      Pawlowic

 

$lazhem $e $ wama i potpyno wa$  podrzhawam  u borby za chyrilycy   Anchii

 

  woly              prashta             shwrcka           Jellena              Кomsy

Е мој Вуче  „џабе си кречио" Чији је ово сад језик? Каква је ово папазјанија?

·         Избацимо наказе из свог правописа!!!

Млади кажу: „ брже и лакше нам је, а ја се питам: КУДА то журе?
Имамо ми и латиницу, па изаберите, јер кад оживи овај Франкенштајн, бојим се ко ће да га укроти!!!???!!!

Није вредно док не oткријеш

pitija | 27 Oktobar, 2012 19:59


 

Тетка Миру су сви волели, зато што је она све волела Била је увек расположена за причу и шалу. Њен специфичан глас многи су могли да чују. Једино кад јој није било добро, а често јој није било добро. Силне болести су се окомиле на њу, имунитет јој је био врло слаб па је и зато била позната многим лекарима. Многи су хтели да јој помогну саветима или лековима за које су знали или чули. Тако јој је једном један пријатељ који је живео у иностранству за годишњи одмор, донео стручак неке биљке да посади и рецепт како се користи. Али тог дана тетка Мири је било много лоше, па пошто је посадила биљчицу, отишла је да легне; а папирић на који је потпуно заборавила, ветар је однео.

Време је пролазило, биљчица је порасла, процветала, али њени плодови су били тако ситни и неугледни, а кад их је пробала, од непријатног укуса сва се стресла. Пријатељ више није долазио у родни крај  и тај сусрет тетка Мира је заборавила.

Биљчица је брзо размножавала и ускоро је зазела знатан део тетка Мирине баште. Имала је лепе цветове, али и тека Мира је довољно имала домаћег цвећа, дивље јој није требало, а и требао јој је простор да засади кромпир

Док је секла и чупала жилаву биљку,псовала је и себе што је ово посадила и оног ко јој је ову напаст дао. Села је да одмори баш у тренутку када је туда пролазио познати природњак Драго. Пожалила му се а он је пришао да види ту напаст.

-         Није ми позната, - рекао јој је – та не расте код нас.

-         Па да, донео ми је из иностранства комшија, одавно – сетила се тетка Мира.- али да ме убијеш не сећам се шта ми је рекао зашта је. Кисела је и није низашта.

-         Сачекај мало, немој све да искрчиш, да видим у књигама шта је то. Баш ме занима, сачекај бар до сутра.

Драго је проучио све књиге и открио нешто врло важно: то је врло корисна и лековита биљка, да потиче још из Северне Америке, па да су је касније пренели до Сибира а због изузетних лековитих својстава, ретки су почели да је доносе у Европу.

Тетка Мира је ипак сачувала довољно садница ароније да их подели пријатељима. Ускоро су сви све знали о тој магичној бољци и почели да осећају благодети њене лековитости.

 

Поука: Колико пута смо тако пропустили вредне ствари у животу, само зато што нисмо пажљиво слушали друге или због свог незнања..

101 разлог зашто нисмо били у школи

pitija | 25 Oktobar, 2012 14:00

 

 "Ја сам данас стварно хтео да идем у школу, али шта могу кад увек искрсне нешто прече" - каже ученик дома ученика средњих школа у једном граду.

А ево 101 разлога зашто губимо часове

 1. нису још купљени дневници
 2. нису још уписана имена у дневник
 3. немамо још разредног, најгори смо у школи
 4. штрајкујемо јер нам се не свиђа где идемо на екскурзију
 5. припремо се за екскурзију
 6. разредни ме пустио да купим ствари за екскурзију, јер нисам одавде
 7. професори се припремају за екскурзију
 8. сутра идемо на екскурзију
 9. на екскурзији смо
 10. професори су на екскурзији са другим одељењима
 11. уморни смо од екскурзије
 12. професори иду на сајам књига
 13. професори се припремају да штрајкују
 14. професори штрајкују, јер хоће да им повећају плату
 15. професори штрајкују, јер су има мало повећали плату
 16. нестала је струја
 17. није још почело грејање
 18. слабо нам грејање
 19. нема гаса
 20. сад нестала и вода
 21. данас је тако леп дан, штета да га проведем у школи
 22. ко да иде у школу по оваквој врућини
 23. пада киша
 24. покисао сам до школе па сам се вратио
 25. много пада киша а ја нећу опет да покиснем
 26. пада снег
 27. завејани путеви
 28. професор слави славу
 29. ја славим славу
 30. идем код друга на славу
 31. пола одељења је на слави, па и нас пустили
 32. славим рођендан
 33. боли ме глава, јуче сам „много“ славио рођендан
 34. идем код друга на рођендан
 35. сутра имам утакмицу, па се одмарам
 36. није ми се ишло, јуче смо изгубили утакмицу
 37. славили смо победу
 38. идем у Београд да гледам „Звезду“ –(а неки ће „Партизан“)
 39. идем да гледам домаћи тим. Сад нам дошла „Звезда“ - ( некима дошао„Партизан“)- па више не морам да идем у Београд
 40. болео ме зуб
 41. мислим да ме боли глава
 42. професорку болела глава
 43. грло само што ме није заболело
 44. био сам стварно болестан
 45. много сам учио ноћас
 46. нисам ништа учио
 47. закаснио сам на први час, каснио ми аутобус
 48. професор ме пустио раније, јер нисам одавде па да стигнем на аутобус
 49. успавао сам се „нису“ ме пробудили васпитачи
 50. заспао сам на часу па ме професор избацио
 51. преспавао сам два часа; професору било жао да ме буди, јер зна да сам из Дома
 52. данас ми се спавало, па боље да спавам у Дому него у школи
 53. данас је понедељак, много су ми тешки часови
 54. данас је петак па немам неке важне часове
 55. много нас у одељењу па професорка увек пусти пола одељења да би била тишина
 56. имам оцену па не морам да будем на часу
 57. немам оцену па нисам луд да будем на часу
 58. учимо ново
 59. данас пита па да не покварим оцену
 60. сутра имам писмени па да се боље спремим
 61. данас имам писмени; нисам се добро спремио
 62. сутра имам такмичење па се припремам
 63. данас имамо физичко, па не морам да идем
 64. имамо крос; ја не трчим али нећу ни да идем ( мислим у школу)
 65. данас нам је Дан школе
 66. скраћени часови због родитељског састанка
 67. можемо да добијемо птичји грип
 68. изгледа да ће свињски грип, па да се не разболим
 69. професор није дошао; плаши се да се не зарази
 70. онај први талас грипа није био опасан али сад стиже други талас
 71. изгледа да ће овај трећи талас да буде најопаснији
 72. ако примим вакцину против грипа могу да изостанем из школе
 73. сви таласи грипа нас заобишли – добро је што нисмо ишли у школу, нисмо добили грип
 74. могла би опет да ми умре баба
 75. е сад ми стварно умрла баба
 76. спремамо се за Нову годину
 77. одмарамо се од прославе Нове године
 78. спремамо се за распуст
 79. одмарамо, био нам кратак распуст
 80. данас је 8. март, па нико не пита
 81. данас је 8. март, па се професорке спремале за прославу
 82. спремамо се за Домијаду – Дан Дома
 83. на Домијади смо
 84. одмарамо се од Домијаде
 85. могу и ја једном да узмем неоправдано оправдање
 86. професорка се припрема за одлазак у болницу
 87. посетили смо професорку у болници
 88. још није дошла замена
 89. професорка се удаје
 90. професор се жени
 91. професорка је трудна
 92. добили су бебу
 93. била галамa; матуранти славили са трубачима у школском дворишту
 94. матуранти лупали на врата па нам прекинули час
 95. професори се спремају за матуру са завршном годином
 96. професори нису дошли на час, јер су били уморни од прославе са матурантима
 97. професори се спремају за прославу своје матуре
 98. професор закаснио пола сата, па нас онда пустио кући
 99. неко бацио димну бомбу, па нас пустили кући
 100. професорки позлило од II2 па сви професори отишли да виде шта је
 101. професорки позлило од нас. Долазила хитна помоћ

 

и тако неколико пута = прође школска година

Много је волео децу

pitija | 24 Oktobar, 2012 21:51


Отац му је рано умро. Од алкохола. Да заборави бол учио је и ускоро је почео да се истиче од остале деце по знању. Лако је завршио и факултет, међу најбољима. Док је спремао постдипломске студије као млад кадар истицали су га свуда, па су и радна места која је добијао била све боља и боља. Привилегије су стизале једна другу, а ручкови су постали свакодневна ствар. А уз ручак .... прво једна па друга и тако редом. Онда се оженио и све је било у реду. Све док једног дана нису схватили да не могу да имају деце. Жена је данима плакала, он је данима пио. Његов некада велики потенцијал још понекад би засијао у неком разговору, али све чешће се све завршавало његовим очајањем. Ускоро су сви знали шта га изједа. А био је добар човек. Стварно добар, видело се то по очима и по жељи да свима помогне. Све чешће се на добрим жељама све и завршавало. Ни о себи није могао да брине. Док су га ноћу доносили кући, жена је бледа од патње и нема од бола, прихватала његово неупотребљиво тело као крст који јој је досуђен. Све мање се сећала ствари због којих га је волела.

А људи из његовог окружења, некадашњи пријатељи у почетку нису знали ни шта да кажу ни шта да ураде. Само су ћутали. А ћутња претходи избегавању.. Падао је у све већи очај. Пио је сам и пио је све што му је долазило до руке или што су му најближи сарадници дотурали. Још увек је био на челу фирме, а она је заједно са њим све више пропадала. Чудно је како је већина у том суноврату налазила интерес, јер су могли да раде ко је колико хтео, и да узимају колико ко може. Оне малобројне који су хтели нешто да ураде,  како би помогли и њему и средини он је назвао својим непријатељима, и сви остали су се сложили и успротивили променама. Када је умро у педесет и некој, свима је лакнуло. Наравно, на сахрани су говорили све најлепше  

Да ли је можда могло и другачије?

Мајка Тереза није имала своју породицу а много је учинила за туђе, па  Бранко Коцкица није имао своју децу али је правио најпоучније емисије за сву децу као и многи други.

Он је, кажу „много волео децу“ и то је било тачно. Само.. ако ништа не учиниш за своју љубав, као да ниси ни волео. Установа на чијем је челу он био, била је пуна деце, а он од свог самосажаљења, никог није видео ....

Peta Božija

pitija | 24 Oktobar, 2012 11:04

Мислили су : „Буди љубазан према својој деци, родитељима, брачном другу, пријатељима, бирај речи, јер реч може да „убије“, осмехуј им се стално јер осмех прија, мази их често, јер додир лечи, заштити их кад год можеш, нек се осете сигурним, а ти моћним и снажним, понеси терет уместо њих ако је терет такве природе, усрећуј их поклонима било које врсте.

Мислили су:  Не оптерећуј их ситницама, бирај проблеме, плачи с њима а не због њих и не дозволи да они плачу због тебе. Чини све да те кајање не стигне, јер уме јако да боли а савест уме јако да запече .  

Мислили су : Што више се смеј и радуј свему што те окружује. За све што ниси сигуран питај, за све што ти се чини лоше разговарај и разјасни, jeр свако има само своје мисли у глави. Тако ћеш себе сачувати од греха, од љутње, од туге, од зла, а због свега ћеш бити поносан на себе и осећаћеш се добро.

 Чини тако стално, сваког дана и буди свестан да једног дана то нећеш моћи и све твоје нежности отићи ће са тобом.

Чини тако сваког дана, јер једног дана они неће више бити са тобом.“

Мислили су све ово, а написали су само „љуби ближњег свог“ – а мени су требале године да то схватим.

Сви глупи, само ја нисам

pitija | 23 Oktobar, 2012 22:47

Први дан отварања „Роде“. Две жене на капији  разговарају:

-         Е што је овај наш народ глуп. Навалио у „Роду“ као да дају џабе, а тамо све најскупље.

-         Како знаш?

-         Била сам јутрос.

Волим књиге

pitija | 23 Oktobar, 2012 21:24

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4


Интернет користи и ја га користим, али књиге волим. Волим да је додирнем, окренем у рукама, прелистам и омиришем, да подвучем, да савијем врх стране, да испресујем цвет, да у њој држим  драгу фотографију, да је целу испишем  са „добра књига“, „ову књигу морате прочитати“, да је позајмим комшиници, да је купим пријатељици да напишем посвету, да идем на сајам књига, да завирим у антикварницу, да је загрлим и приљубим уз срце, без страха да ће да ме озрачи, да ми падне на груди или испод кревета, кад заспим са њом, да је ставим испод јастука, да је затурим, да је изгубим па нађем, да је носим са собом , да седнем на њу, да је и мој пас „прочита“, да је препричавам пријатељима. Волим да читам туђе и маштам да напишем своју, да је дајем деци за одличан успех,

Користан је интернет и ја га користим, али књиге, књиге су моја љубав.

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb