Gušt i dert

Поздрав како доликује

pitija | 28 Jun, 2014 16:04

„Дан када смо се растали са учитељицом био је препун суза и смеха, причали смо, певали и плакали.“ – Вера је спустила новине из којих је читала причу. До пре неколико дана била би помало љубоморна на ту учитељицу којој су ученици посветили причу и који су плакали растајући се од ње. Сада више није имала разлога за љубомору – била је срећна.

Из својих школских дана, сећала се  учитељица које су за 8.марта и крај школске године носиле букете цвећа и како је то сматрала доказом љубави и вредности, јер оне учитељице које су носиле највећи букет важиле су за најомиљеније. Тада је то значило и најбоље. Још од тад Вера је желела да буде најбоља, не у односу на колеге, него најбоља што може;  увек и стално.  Временом се тај знак пажње и љубави према учитељицама мењао, нису то више били букети цвећа набраног у дворишту ....и све је некако добијало други значај. Вера је и даље волела оно што се не купује а опет много вреди. – као нпр. папирић са поруком.

Ове године дом ученика су напустили скоро сви матуранти – један по један, скоро неприметно. Ученици увек жале што одлазе, али стекла је утисак да је узрок те туге ове године за већину само растанак са друштвом.  Вера је волела да као и ранијих година чује од ученици како ће им и васпитачи недостајати.  Увек се трудила да их личним примером научи да је лепо прихватити и показати своја осећања, рећи „хвала“, „извини“..... Неки су кратко и тихо рекли „довиђења“ као да ће скокнути до куће, а сутрадан бити опет овде. Неки су журно одлазили из канцеларије, као да се искрадају, као да су тај дан једва дочекали. Неки су само отишли, без јављања, а камо ли поздрава. Оставили су  неке своје ствари, да ли зато што су им небитне, или су их заборавили, заваравајући васпитаче да ће можда доћи по њих и поздравити се како доликује.

А како доликује, то још нико није могао са сигурношћу да каже.

Растанак у дому је много другачији него у школи. Одлази један по један па се празнина која остаје после њих одмах и не осети. Дођу тако у васпитачку канцеларију да раздуже кључеве од собе, да оставе отпусни лист, а васпитачи оптерећени бригом да нешто не пропусте да виде, ураде и запишу, повијених глава док прегледају важна обавештења, ко је сломио столицу, покидао туш црева, ко треба да нареже кључ, потписују, упоређују, разврставају папире, остављају кључеве, па се некад ни сами не снађу и не одреагују како треба. А свака генерација коју испрате однесе и део њих. Како греше они који мисле да старији све знају и да су јаки, да им не треба подршка, похвала, загрљај.

Њихов посао је завршен, па зато пуштају да им ученици који одлазе покажу колико су тај посао добро одрадили. Ученици сада постају главни, важни и на њима је да покажу колико им је значио дом и колико су напредовали и сазрели.

Млада колегиница данима уназад је била тужна због одласка своје прве генерације: „Вера, помози. Кажи како да ми буде лакше?“ – питала је. „Мени је лако, мене су већ остављали“ – шалила се Вера : „Нема лека, али за утеху: временом се човек навикне да га остављају, јер тако треба....боли понекад само кад схватиш да ти њима ниси значио колико они теби.... мада опет.... нема правила и никад све није јасно, изненађењима никад краја..

Вера је веровала у лепе ствари, али их више није чекала, него је пуштала да саме дођу до ње онда кад се најмање нада. Схватила је временом, да је тако лакше. Много пута у дугом низу година, које су пролетеле као леп сан, сећала се како је седела по страни чекајући матуранте који су у свечаним оделима и хаљинама журили на матуру, да позову неког од васпитача да се заједнички сликају – за заједничку успомену. Често се дешавало да то потпуно забораве, што би указивало да не желе, да им није стало.....А можда су иза тога крила само збињеност због важности тренутка, па је Вера ове године решила да не чека него да она прва позове .  Тако је била срећна и одлазак матураната јој није деловао тако страшан, јер је сад имала пуно заједничких слика. Никад није могла да потпуно искључи своја осећања, мада је то некад било паметније. Уношење себе у посао је понекад више болело, али често и више радовало.

Последњег дана школске године у канцеларију је ушао Никола. Надимак Тарзан, који је овде добио много је говорио о њему.

Сви су га познавали: некима је ишао на живце, неки су га обожавали. Њему као да је све то било свеједно. Бринуо је само о ономе што је њега занимало:  о девојци с којом је телефоном дуго и гласно ноћу разговарао и излуђивао све дежурне васпитаче; о свом у теретани обликованом телу којим се поносио и хвалио објављивањем слика на фб. Његови мишићи захтевали су посебну исхрану, а те критеријуме  сигурно није задовољавала домска кухиња, па се често због тога љутио. Вера је записала неколико ситуација у којима се нашао и по којима ће га се сећати. Његова потрага за храном траје од првих дана доласка у дом. Када га је прве недеље зауставила на ходнику и питала где иде у време учења, замолио је да га пусти да изађе на 5мин како би купио нешто за јело. Вратио се тачно како је рекао, а онда се после 15мин опет појавио на ходнику: Шта је сад опет? – питала га је. „Професорка, много смо ожеднели после оне пљескавице. Молим Вас пустите ме да идем да купим сок“. „Па што не купи мало пре “. „Нисам имао времена. Морао сам да журим да се вратим за 5мин, како сам обећао.“ Његова простодушност ју је освојила. Тако га је запамтила и наравно пустила по сок..

 Играо је фудбал па је често долазио у канцеларију по лопту , а када је не би нашао на очекиваном месту, настављао би слободно да завирује у свако ћоше канцеларије, „као да је у својој кући“.

Лако би се изнервирао, али брзо и смирио, свестан те своје слабости, немоћан да је промени. Па и тад лице је у позадини крило осмех. Његова једноставност, крила је чисту душу. Наивност је смењивала зрелост коју је показивао кад је помагао ученицима  у ситуацијама кад их је већина исмевала.

Схватила је да од њега не може да тражи да среди собу, јер је он увек имао нека неодложна посла ( да иде у теретану, на часове вожње, на праксу). Кад би га у време учења пробудила, рекао би: „Професорка баш сте на време дошли да ме пробудите. Ево мобилни само што ми није звонио.“- није било сумње у његову искреност. Он није умео да лаже. Други пут је рекао:“Морам да спавам још 30мин, тако сам испланирао.“ „ Правила важе за све, не можеш да будеш изузетак и радиш како хоћеш!“ – љутила се. „ Ако сад устанем бићу поспан цео дан. Боље ме пустите да одспавам мало и онда ћу да учим“.Некад је морала да га пусти да спава зато што га је целе ноћи болела глава, што због његовог темперамента није била реткост. Љутила се у почетку, па га критиковала,  а онда урадила једино што јој је преостало: прихватила га је таквог. Наравно нису сви били благонаклони према његовом понашању, дошао је он и до укора пред искључење, али нико није сигуран да ли су казне деловале.

Због својих дугих разговора ноћу једном се успавао да оде на договор о побољшању хране за које се толико залагао. и не само то, него преспавао и ручак, и закаснио  на први час поподневне наставе.

Сад кад је ушао, Вера се насмејала, сетивши се још једног њиховог разговора кад јој је рекао:“Професорка, извините, али морам да Вам кажем, овај разговор је много глуп.“ Касније, пошто је смирено наставила да му објашњава повод разговора, ипак су се разумели и разговор је био успешан.  А пре неколико  дана, кад је била сама у канцеларији, дозволила је њему и неколицини ученика који су викенд проводили у дому, да гледају утакмицу  па су опуштено почели да причају. Причали су о  насињу и Вера је  покушавала да укаже на паметније решавање конфликта. „Насилницима највише треба љубав и подршка. Они су такви зато што их нису волели, већ тукли и научили да се тако понашају.“причала је, а Никола се коначно сложио с њом: „Знате колико пута су мене тукли кад сам био мали? Ни једном! Моја мајка уме као Ви да бије речима да ми после не пада на памет никаква глупост..... Немојте да се љутите, мислим да је то баш добро.“ –  по ко зна који пут измамио је осмех на њеном лицу. Разумела је добро стил његове комуникације и било јој је драго то поређење са његовом мајком. Једном приликом ју је упознао са својом мајком и после тог краћег разговора, засвидела јој се та пријатна жена.

Када  се појавио на вратима Вери су кроз главу прошле све ове успомене.  Ушао је тихо, а када ускоро изађе, да ли ће се неко сећати да је ту био?  Предао је отпусну листу,  сачекао да му васпитач врати исечак, а онда стао наговештавајући нешто. Исправио се , сачекао да га и васпитач погледа, па пружио руку и важно рекао: “Професоре, да се поздравимо.“  

Растанак са местом и људима где је провео 4 године младости за њега је био важан и он није допустио да тај тренутак само прође и да га се касније нико не сећа. Понесени његовим ставом и четворо васпитача један по један су се усправили, прекинули посао који су радили, погледали га и с поштовањем пружили руку. „Никола, како си фин!“ – похвалила га је једна васпитачица.

"Ред је да се с вама поздравим, онако како сте ви са мном кад сам пре четири године дошао у дом“.- скромно је одговорио.

 Вера је с осмехом чекала да дође на њу ред да му срдачно стисне руку. „Овако се одлази из дома“ – мислила је. Никола је дошао до ње, застао на тренутак, па рекао:

„Професорка, могу ли Вас да загрлим?“

На тренутак се збунила, а онда радосно одговорила:

„Наравно.“

Добити нешто од неког од кога то не очекујете, зове се изненађење. С њим је провела тек мрвицу времена колико с другима, а он је и то знао да цени.

Ето, живот никад не престаје да нас изненађује..

Испратила га је до капије, и док је излазио схватила је да је је ушао у њена сећања најлепшим путем, кроз срце.

Прича из Црвеног крста ( испричала волонтерка)

pitija | 19 Maj, 2014 18:14

(кад више даје онај који прима)

Једна жена чију је кућу у селу Бресје поплавила и уништила вода Лугомира, дошла је са два синчића у Црвени крст- да пита где може да их окупа, јер се 5 дана нису купали. Између осталог требала им је и сува обућа.

Једном од малишана нашли су патике, али видело се да су велике. И поред тога малишан је био задовољан; очито су му се свиђале. Онда су му нашли други пар по мери, али малишан је и даље гледао у онај први пар .
Приметили су то људи из Црвеног крста па су му рекли: "Узми слободно оба пара патика!", Задовољан малишан је пружио руку да их узме, али мајка га је задржала:
„Остави их сине. Можда дође неки други бата коме ће да требају.“
Малишан је без поговора оставио патике и отишао даље са мајком и братом..

Дан још није прошао - Carpe diem

pitija | 24 April, 2014 00:38

После дужег кишног периода, тог дана се на небу појавило сунце. Коначно један баш леп пролећни дан. Онај што те тера да потражиш радост у њему, што те тера да нађеш лепоту коју ће пролазност једном да ти ускрати. Али та лепота као да мами негде из висина, негде с неба... па је не виде сви.... не виде је они што повијају главе испред себе и гледају доле.

Моја мајка је као и обично журила у башту, жалећи се што ју је време омело у пољопривредним радовима, што због кише није могла да посади све, што је оно што је посадило пола струлело, а другу половиму напале штеточине, па сад мора и да прска и сади...( а све је требало да буде само рекреација – мислим у себи, али се уздржавам да кажем, јер би је то још више изнервиало). Помислих да кажем нешто сестри, али ме она предухитри : жали се на проблеме на послу. Већ месец дана нико у њеној фирми није „знао где му је глава“ због најављене инспекције. „А инспекција, зна се увек тражи нешто што не треба, па то зато нико и нема, а најчешће нађе оно што нема, па је онда апсурдно било шта мењати и радити“.  

Видим ја да моје ведро небо и сунце почињу да заклањају облаци. За сад их је само два.

Уживање у лепом дану, настављам даље. На пијаци, у пролазу ухватих разговор намрштене продавачице и једне муштерије о томе како је све више живчаних купаца (иако је на пијаци уопштено гледајући све мање купаца– због макси маркета). Бежећи од трећег облака, заобиђох у широком луку ту продавачицу, не желећи да чујем следећи коментар.

Касније на послу наиђох на моју драгу колегиницу, али и она је данас изнервирана због обимног школског програма за децу, љуту на учитељицу која поштује тај програм и још и сама задаје „деци“ нове задатке по принципу„направи сам“ као да не зна да све то раде родитељи; поред свих обавеза, само јој још треба да прави лабуда и цвеће од картона. Други колега се као и сваког дана свађа са вестима из новина, а опет их упорно чита и коментарише. Видех ја да од мог лепог дана оста сасвим мало ведрине.

Може ли човек да ужива у дану ако му је окружење љуто, изнервирано, бесно, разочарано?

 У том тренутку стиже ми порука:

„Данас сам гледала операцију мозга. Који геније доктор Николић! Како је само смирено и опуштено оперисао. Колики тумор, а он оперише као да је то нешто најлакше и најпростије. И баш је био љубазан, све нам је обајснио, а онда и рођацима тог пацијента. Како су тек они били срећни“. – завршавам са читањем поруке од ћерке, а онда одушевљено и гласно вичем:

 „ Браво за успелу операцију. Браво за неурохирурга, доктора Николића, за његову стручност, опуштеност и љубазност.“

У истом трену самопрозва се, тј огласи се мој колега:

„Па нормално, зашто би се секирао?. Њему је лако, није његов мозак у питању. Уосталом он мора да буде смирен, такав му је посао“ – заврши мајстор за откривање завера, умањење туђих успеха и инсистирање на лошим странама живота.

Али овога пута ја га не чух. Ово порука ми није узалуд стигла. Научила ме важној лекцији. Мој леп дан још није прошао. Имам сасвим довољно времена да га паметно искористим.

А ви? 

Газда

pitija | 26 Mart, 2014 22:44

Почео је од једне продавнице, не веће од трафике. Билa је пуна робе и повољнија по ценама. Није била на неком важном месту, али су убрзо сви за њу сазнали и почели ту да купују.

Газда. тек мало одмакао од почетка треће деценије живота, прво је сам продавао. Љубазно и скромно. Онда је узео продавачицу, па проширио трафику да личи на продавницу.

Време кризе, инфлације, а млади човек се својом спретношћу полако издвајао из масе друштвених продавница које су постајале све празније и полако се затварале једна по једна.

Онда је променио локацију, дошао је до главне улице и мини маркета. Цена и роба су му и даље били врло прихватљиви, тако да је маркет увек био пун.

Младе девојке јуриле су од касе до полица. Биле су драге и љубазне, али таман кад би се купци навикну на једну, на њено место би долазила друга.  Постала је пракса да се не задржавају дуго, тек по који месец. Мали град, па је почело да се препричава како им је давао отказ и пре прве плате: биле су на проби, а када би требало да приме плату налазио им је неку грешку, пропуст.. и давао отказ. И купцима је постало неугодно да свако мало виде нову девојку. Мало је било што се причало да су радиле без плате, почело је да се прича како их је уцењивао и.... знате већ како, па је на сваку нову падала сумња и купци би је љубопитљиво загледали, питајући се како је добила посао.

Млади човек више није био млад, лице му се изборало, све чешће било неуредно а изгубио је и зубе. Очито му је недостајало храбрости и елементарне културе да би их поправио. Повремено је у продавницу долазила његова намрштена жена, тетурала на својим надувеним ногама своје, од 3 трудноће и највероватније од разноразних таблета, изобличено тело.  И њу је мучило исто питање, па је сваку девојку одмеравала и викала у пуној продавници, бесна на све и свакога.

Са радија се чуо газдин оглас: потребне раднице, атрактивне, не старије од 23, неудате девојке за рад у маркету.... Било је, најблаже речено, непријатно слушати такав оглас који је више личио на оглас неког ноћног клуба, а не маркета са прехрамбеним намирницама.

Власник, се није ни на шта обазирао, већ је ширио своје царство; отворио је и пекаре. Онај присни, традиционални однос купаца и продавачица одавно се изгубио, оно кад продавачице познају сваког купца, кад знају шта коме треба, кад остављају са стране робу, кад се шале с купцима, јер купцима је било непријатно да се зближе са продавачицама које би могле ускоро да добију отказ, а ни њима уплашеним за свој посао није било ни до чега.

Газда је престао љубазно да се јавља својим старим купцима. Није им се јављао никако. Није их више познавао. Ваљда су га подсећали на скромни почетак.  А људи су и даље долазили и куповали свакодневно. Иако су се све чешће осећали непријатно, заваравали су себе да их се не тиче оно што није у њиховој моћи и  правдали се пред собом да је у њиховом интересу да овде купују, јер цене су и даље биле прихватљиве. А и о тим ценама се шушкало: није плаћао порез, познавао је инспекцију. Нико му ништа није могао.

Време је пролазило, он је неколико пута реновирао продавницу, променио јој име....опет неке пореске олакшице. Дошло је време камера. Ницале су на сваком кораку, било је све више лопова, па је требало заштитити се од њих. Маркет је био излепљен обавештењима : „објекат је под видео надзором“ и ништа то не би било чудно да су камере биле стварно постављене. Али он њих није било ни трага. Ваљда је мислио да народ не зна шта су камере?! Време је пролазило и ништа се није мењало. Од камера ни трага. Било је све мучније куповати ту, а не бити свестан како газда третира купце и ко зна колико би они издржали све то, да их једног јутра нису сачекала закључана врата.

Опет реновира и мења име, помислили су, али нису били у праву. Како је град био мали, у њему се све зна, па су купци убрзо сазнали одговор:  Маркет је откупио нови власник. Стари власник је морао да га прода: због дугова.

У међувремену је продао и пекаре.... имао је баш велике дугове. 

Шта је јаче?

pitija | 08 Mart, 2014 20:47

Први пут када су ме срели улични продавци и понудили честитку Дома за децу са сметњама у развоју, била сам и срећна што могу да је купим, мада и тужна што никако другачије не могу да помогнем.

Мало касније тог дана и син ми је рекао: Ево ти ова честитка, ти то волиш.

Препознала сам је; на полеђини је била адреса Дома. Била сам поносна на сина и тужна због неправде која је рођењем учињена тој деци.

Сада у кући имам већ неколико честитки за тај Дом; пола сам их сама купила последњих година, остале неко од мојих укућана. Кад год бих видела те уличне продавце и сама сам им прилазила и не дозвољавајући им да много причају, рекла би : „Дајте ми честитку. Знам, знам за вашу акцију. Увек купим, кад не могу другачије да помогнем.“

Ове године срео ме младић и у тренутку кад сам хтела да му платим, ниоткуд ми се појавила мисао: „А шта ако жели да ме превари?“ Стала сам, мало, а он ми је показао легитимацију. „Шта, ако је лажна“ – грозничаво сам мислила. „Не бих волела да ме неко превари, али опет шта ако грешим, као да му није довољно тешко што сигурно има неког у том Дому,  него још и ја да га мучим сумњама“. Не знам колико дуго сам стајала неодлучна, а онда платила честитку младићу, извињавајући му се и журно се удаљила.

Више нисам била срећна што помажем једну хуману акцију. Уместо тој деци да пошаљем лепе жеље, мислила сам о свим преварантима којих има данас. Била сам страшно љута на њих што су се увукли у моје мисли, и љута на себе што сам им то дозволила. Уједно била сам уплашена овим новим, затрованим мислима. Такве никако  никад нисам желела себи.  

Питам се шта ћу помислити, па урадити следеће године кад сретнем продавце из овог Дома.......или неке сличне њима?

Да ли ће све већа сумња људи једних у друге да нас спречи да помажемо једни другима, да ли ће да нас спречи да учинимо бар ону малу мрвицу, оно нај-најмање што можемо једни за друге; уједно чинећи за себе да се осећамо као добро биће?

Да ли смемо да  дозволимо нам страх од преваре буде изговор да ништа не учинимо, молећи Бога да нама никад не затреба ничија помоћ........

Валентина - или прича о одговорности и упорности

pitija | 04 Mart, 2014 17:36

На први поглед видело се да је из скромне, вероватно сиромашне породице и по изгледу, стилу облачења, оделу, фризури,  једрим облим образима.  Корачала је мало повијено, онако незграпна, висока као да ни сама није знала шта ће са собом. Ипак наступала је отворено, широког осмеха према свима које је сретала. А нису били ретки који су јој се подсмевали, зато што је помало неспретна, старомодна, незанимљива. Бар тако су они мислили. Она то као да није видела, прелазила је преко сваког подсмешљивог погледа искреним и невиним осмехом. Нија имала пуно времена за размишљање, морала је да учи, а до школе је путовала у други град.

Ипак кад су у интернату почеле секције пријавила се за фолклор. Иако са села, није умела да игра. Долазила би на сваку пробу и свесна своје неспретности стајала по страни пажљиво пратећи кораке које је показивао кореограф. Ученици који су били вешти играчи, свесни своје предности почели су да изостају са проба: „Доћи ћемо кад остали науче оно што ми знамо. Нећемо да губимо време због њих.“ Баш због тога кореографија је ишла тешко, фолклор је колективна игра и свачије место је битно, а кад нема сталних играча, кад се стално нешто мења и прилагођава сваком, онда нема ни напретка. Неки су мислили да су незаменљиви па су се тако и понашали – неодговорно. Валентина је знала да најлошије игра, па је зато на једној проби пришла и питала васпитачицу Веру: „Могу ли да наставим да долазим? Знам да не умем да играм, али бих јако волела да научим. Ево стајаћу са стране, да не сметам.“ „Наравно да можеш и ти ником не сметаш. Само настави да се трудиш, никад се не зна ко ће играти у првој постави.“ „Еее, далеко сам ја од прве поставе, али бих волела да научим бар онако... знате да се не брукам.“

Време такмичења се приближавало, а проблеми су остајали исти; број ученика је на свакој проби био другачији, тако да се није знала ни коначна кореографија, јер се није знало ни на колико каквих играча може да се рачуна. Стални су били само ученици у резервној постави. док су најбољи стално изостајали.

Тако је једног дана пре очекивања кореограф окупио ученике и рекао: „Вечерас бирамо прву поставу“. „Како?“ питали су се неки – неколико најбољих играча није било ту. „Ако нису ту значи да им није довољно стало. Можда знају да играју, али игру не воле довољно чим се тако понашају. А нама требају они који воле да играју и на које увек можемо да рачунамо“ – рекао је и почео да издваја ученике за прву поставу. Валентина се повукла још више у страну. „Игра и Валентина“ – завршио је избор. „Како?“ – више се чудила она него други. Кореограф јој је заштитнички ставио руку на раме:

„Знате, интернат се бави васпитањем и овде се цени одговорност, труд и упорност, јер су то праве вредности, а Валентину одликује баш то.“ – образложио је своју одлуку кореограф.

„Али бићемо последњи на такмичењу због ње.“ – гласно је прокоментарисао један ученик.

 „Можда, али постоје и друге важне ствари од тог првог места.Можда ви боље знате да играте од Валентине, али много других ствари можете научити од ње. Зато од вас очекујем да ћете до такмичења помоћи Валентини да савлада још ово мало тешких корака и да ћете од ње научити које предности леже у скромности и упорности.“ – додала је Вера гласом који није трпео поговоре.   

Не треба посебно истаћи да се Валентина због указаног поверења још више трудила и да се потпуно уклопила и утопила; више није одударала због својих грешака. Нашминкану, насмејану и у ношњи ретко ко је могао да је препозна, а срећа у њеним очима била је дража од било ког првог места.

Не, нису они остали без првог места због Валентине, напротив, она нигде није погрешила. Погрешио је ученик који је до тада мислио да је најбољи играч.

Следеће године Валентина није дошла у интернат због праксе коју је имала у другом граду, тако да је више нису видели.

Остала је у причи као пример и Вера ју је често помињала : „Немој да одустајеш, никад се не зна. Знаш имали смо ми једну Валентину која није знала да игра али је била упорна и научила је и била боља од многих“ – говорила би ученицима који нешто жарко желе, а плаше се да ли је то могуће. „По њој смо награду за упорност назвали „Валентинин феномен“.

***

После неколико година, једног поподнева у супермаркету васпитачица је испред себе је угледала девојку чије очи су јој биле страшно познате. Али нешто се није уклапало: девојка је изгледала самоуверено, била је згодна.... и обучена и нашминкана по последњој моди. „Не није могуће. Ова девојка нема ништа слично. Ипак, осмех .. не није...., можда ипак.... немогуће.....“.- врзмале су се мисли Вери по глави, а онда је девојка проговорила: „Професорка!?“ „Валентина?!“ – ризикујући да погреши, рекла је Вера збуњено. Она Валентина коју памти била је потпуно супротна од ове коју види -  „Нисам те препознала“ – правдала се васпитачица „Да, мало сам се променила. Нисмо се дуго виделе.“ – скромно је одговорила Валентина.

Завршила је средњу школу и пошто је била одличан ђак, реално је било да иде на факултет. али родитељи су се плашили великог града, па је у оближњем месту уписала приватни факултет.  Кад је у првој години била најбоља, професори су схватили да може више, помогли су јој, а она је убедила родитеље, па се пребацила на државни факултет . У Београду је завршила економију. Банка у којој је имала праксу одмах јој је дала посао. Остала је у Београду, али родитеље обилази бар једном месечно. И сад је за празник скокнула да им помогне.

***

Као и до тад, Валентина је пут ка успеху градила одговорно, стрпљиво и упорно.

Касније тог дана, док је ишла улицом  Вера се осмехивала: волела је свој посао и своје ученике – сада ће још више и детаљније садашњим ученицима моћи да прича о бившим – уместо  о одговорности, стрпљења и упорности,  причаће им причу о Валентини.  

Шта нас учи Вук Караџић

pitija | 02 Februar, 2014 19:38

У Америци сваки дан у школи почиње свирањем химне и дизањем заставе.

Код нас се сваког дана у школи (неки) професори утркују ко ће више да блати своју државу. Примају државну плату да би причали против државе!?!?!?

У Америци младе уче да могу да успеју, само треба да раде и верују. Прича о „америчком сну“ увек је актуелна.

Код нас младе уче да што пре оду из своје земље.

У Америци младе уче на примерима успешних „ Како је успео Силвестер Сталоне, Арнолд Швајценегер“..........

У недељи 150 -огодишњице од смрти Вука Карађићада могли би да се подсетимо:

Шта можемо да научимо од Вука Караџића

Вук Стефановић Караџић је рођен у породици у којој су деца умирала, па је по народном обичају, добио име Вук како му вештице и духови не би наудили.

Веруј у живот 

Писање и читање је научио од рођака  који је био једини писмен човек у крају.

Образовање је важно. Тражи и наћи ћеш.

 Образовање је наставио у школи у Лозници, али је није завршио због болести. Школовање је касније наставио у манастиру Троноши.

Не одустај.

 Како га у манастиру нису учили, него терали да чува стоку, отац га је вратио кући.

Не траћи време улудо. Aко си незадовољан промени окружење.

На почетку Првог српског устанка, Вук је био писар код церског хајдучког харамбаше  Исте године је отишао у Сремске Карловце да се упише у гимназију, али је са 19 година био престар.

Следи свој сан без обзира на године.

 Не успевши да се упише у карловачку гимназију, он одлази у Петриње, где је провео неколико месеци учећи немачки језик.

Где год био УЧИ. Без обзира на све УЧИ Никад се не зна кад ће ти знање затребати, а нарочито језици.

Касније стиже у Београд да упозна Доситеја Обрадовића, ученог човека и просветитеља. Вук га је замолио за помоћ како би наставио са образовањем,

Труди се да упознаш умне људе, јер  само тако можеш напредовати.

Доситеј га је први пут одбио, али кад је Доситеј отворио Велику школу у Београду, Вук је постао њен ђак.

Ако не успеш први пут, покушај опет.

 Убрзо је оболео и отишао је на лечење у Нови Сад и Пешту,

Здравље је најважније. Дај све од себе да га сачуваш.

Није успео да излечи болесну ногу, која је остала згрчена. Хром, Вук се 1810. вратио у Србију. Краће време у Београду радио је као учитељ у основној школи,

Прихвати себе. Не тугуј за оним што не можеш и немаш, већ ради оно што можеш.

Након пропасти устанка 1813. Вук је са породицом прешао у Беч. Ту се упознао са Бечлијком Аном Маријом Краус, којом се оженио.

Ако имаш физички недостатак, развијајај интелектуалне способности и гради самопоуздање.  Жене воле учене мушкарце.

У Бечу је такође упознао цензора Јернеја Копитара, а повод је био један Вуков спис о пропасти устанка. Уз Копитареву помоћ и савете, Вук је почео са сакупљањем народних песама и са радом на граматици народног говора.

Никад не престај да упознајеш умне људе. Од сваког можеш нешто да научиш. Људи су важни за успех.

 Године 1814. је у Бечу објавио збирку народних песама и прву граматику српског језика на народном говору.. Идуће године је издао другу збирку народних песама.

Ма где био увек ради за своју земљу, поштуј место одакле си потекао, јер тако ће те ценити свуда у свету.

Због проблема са кнезом Милошем Обреновићем било му је забрањено да штампа књиге у Србији, а једно време и у аустријској држави. Својим дугим и плодним радом стиче бројне пријатеље, па и помоћ у Русији, где је добио сталну пензију 1826. године.

Никад не губи веру, без обзира на неразумевање, неукост и неправду. Кад вредиш неко ће то већ препознати и наградити те.

Вук и Ана имали су много деце од којих су сви осим кћерке Мине и сина Димитрија, умрли у детињству и раној младости (Милутин, Милица, Божидар, Василија, двоје некрштених, Сава, Ружа, Амалија, Александрина).

 У породици му је остала жива само кћерка Мина Караџић.

Ако ништа не можеш да урадиш за своју децу, нека те то не спречи да урадиш све што можеш за туђу.

У пролеће 1831. године, Вук Караџић је именован 29. марта 1831. за председника Суда и Магистрата, што се у данашњим терминима сматра градоначелником Београда.[3]

“После кише сија сунце”. Признање увек долази.

Као година Вукове победе узима се 1847. јер су те године објављена на народном језику „Рат за српски језик“,дела Ђуре Даничића 

 „Песме“ Бранка Радичевића,

„Горски вијенац“- Његошев  (писан старим правописом) и

 “Нови завјет” , Вуков превод.

Изабери циљ и њему посвети живот. У животу је најлепши “пут” ка циљу, ма како тежак био. 

Вуков језик је признат за званични књижевни језик тек 1868, четири године након његове смрти.

Вук је умро у Бечу 7. фебруара 1864.. Посмртни остаци пренесени су у Београд 1897. године и уз велике почасти сахрањени у порти Саборне цркве, поред Доситеја Обрадовића.

 

И макар свој циљ остварио после смрти : Ниси узалуд живео.

У знак захвалности

pitija | 31 Januar, 2014 21:05

После две неуспеле трудноће Даница је  коначно доспела до термина и видно уплашена и измучена од болова који су постајали све јачи и чешћи, шетала је дугим чистим ходником породилишта. Само би у паузи кратко застала да удахне ваздух и скупи снагу, придржавајући стомак. Око ње се за час окупило неколико жена које очито у том тренутку није мучило ништа од оног што је мучило њу. Оне су то или пребринуле, или очекивале касније. Њој није било ни до чега, а понајмање до приче са непознатим женама.

На тренутак међу њима препозна своју даљу рођаку, Мирјану. Виђале су се чешће у детињству и тад би сви са поштовањем гледали у Даницу причајући о њеним успесима у школи, касније и на факултету. Тада ју је Мирјана гледала великим црним очима, са искреним осмехом, пуна обожавања. Виделе су се касније још неколико пута од како су се удале. Једина веза им је била баба и кад је она умрла скоро да су престале да се виђају.

Мирјана се родила на селу, одрасла радећи тешке послове без много радости, само уз велики осмех. Школу је једва завршила и то основну. Не, није била глупа, али због замуцкивања, често је ћутала. Временом је навикла на своје замуцкивање, па се више није устручавала да прича о свему што жели, али у школу је већ била престала да иде. Убрзо су је удали за старијег момка из суседног села, тек да им не буде на терету Кажу да јој је муж пио и да му није било страно, да загрејан дигне руку на њу. Неколико пута се враћала својима, али би је они вратили мужу, јер нису могли више да брину не само о њој него сада и о две лепе и здраве девојчице које је родила без много тешкоћа. После тога прихватила је свој ни мало срећан живот и носила га као крст. Да ли је престала јер је изгубила потребу да се жали или више ником није ни имала да се жали, тек шамаре је прихватала као олују иза које ће сигурно засијати сунце. Њена лепота остала је у траговима, крупне очи и дуга, црна, тршава коса и осмех искрен и невин. Кад је затруднела трећи пут, схватила је да њен муж тражи наследника.

Даница је била мало старија; одрасла је у граду у породици пуној склада и подршке, заштићена од свега лошег и страшног што може живот да постави. Живот је био фер према њој, осим што је због нежног здравља имала две неуспеле трудноће.

 *

Измучена боловима у трену је препознала те очи: „Само ми још она треба, поред свих мојих мука.“. – помислила је и скоро да се правила да је не познаје. Преокупирана својим страхом није обраћала пажњу на Мирјану која ју је наивно запиткивала за све новости. Даница је одговарала кратко, без даљег интересовања о Мирјанином животу, надајући се да ће то одбити Мирјану.

А кад се Мирјана изгубила из њене близине, лакнуло јој је. Бар неће ништа да је запиткује.

 Ипак, Мирјана се убрзо вратила.

-          Где си била? – питале су је друге жене на ходнику.

-          Ддддда се ппппппородим – уз осмех им је одговорила. Погледале су је у стомак; као да је био мањи, али нико јој није веровао: све жене су из сале долазиле на колицима видно измучене.

-          Како тебе нису довезли? – питали су је.

-          Зззззашто? Па ммммени је добро. Ово мииииии је ттттреће дддете.

-          Ма, ти нас зезаш? – с неверицом су је и даље гледале, све док јој нису донели дете. Осмех јој је озарио лице кад је у наручје узела своју трећу девојчицу. Даници је на тренутак ње било жао, али су јој мисли прекинули болови и она се окренула својим бригама.

Њен порођај је био много дужи и тежи. Сада су једне болове заменили други. Чак и радост због рођења сина није могла да надјача болове.Кад су је измучену довезли у собу прва јој је пришла Мирјана; наквасила јој је влажном марамицом вреле усне, а онда јој поквасила чело. Даница ништа није тражила , али Мирјана је знала шта треба. А када је хтела да устане, Мирјана јој је прва пружила раме да се ослони и руку да је води. Пазила ју је и штитила. Та млађа жена у овим ситуацијама је била много стручнија и спретнија.

Није човек увек јак и не зна све; тек на други поглед се види да небитни могу да постану тако битни и потребни..... Како неке ситуације умеју да нас раздрмају, да све тотално преокрену и поставе на право место: како је имала срећу што је Мирјана била поред ње. Даница је гледала Мирјану како спонтано и самоуверено решава сваку нову и за њу непознату и тешку ситуацију. Стомак ју је и даље болео, па је Мирјана рекла:

- Идддддем да ти нннннађем доктора! - и изашла из собе. „Ма где и кога може да нађе? Ко ће њу да слуша док овако замуцкује Истераће је из ординације – сестре су овде биле јако нељубазне.  – помислила је плашећи се могућих непријатности више него својих болова. Али уместо тога, ускоро се на вратима собе с Мирјаном појавио доктор који је стрпљиво слушао Мирјану која је замуцкивала, али није одустајала да објасни да оно што је намеравала.

-          Ви сте Мирјанина рођака? Мирјана се брине за Вас, па да видим шта Вас боли?

-          Извините, ја не бих да будем досадна, Мирјана је сама тражила...

-          Ништа Ви не брините. Мирјана је наш стари пацијент. Ми се добро познајемо. –док је доктор говорио Мирјана се смешкала срећна што је успела да помогне.

Даници је од ињекције коју је доктор преписао било лакше, а наредних дана до њеног отпуштања све је било слично. Мирјана би после бриге о свом детету долазила до Даничиног кревета и бринула о њој и њеном дечаку. Остале жене су је задиркивале за трећу ћерку, упола се шалећи, упола озбиљно бринући о њој и судбини ње и њене девојчице кад се врати кући.

-          Нееее брррринем се ја више. Снннаћи ћу се. Не дам ја више нико да ме малтретира. Не дам нико да ми потцењује ммммммоје девојчице.

Жене су је гледале и веровале јој. Сада када су је све мало боље упознале почеле су да је гледају другачије, онако како је заслужила, да јој се диве и поштују је. Поред свог тешког живота, она је имала осмех и одлучност и снагу. Поред свег што није имала, давала је и радовала се . Она којиј ни родитељи нису помагали, помагала је другоме и радовала се и била срећна због шансе да и она нешто неком да, да помогне, охрабри, подржи.

Даница се постидела својих мисли. Било јој је тешко, имала је болове, али то никад не сме да буде оправдање да будемо лоши према другима. Како смо понекад у заблуди кад процењујемо друге и њихов значај.

Тешила се тиме да нико није видео њене мисли. Али она је видела своје мисли .... и није могла да се утеши.

Како живот уме да нас научи и постиди.  Стид није био довољан да би опростила себи. Било је потребно исправити недостојне мисли делима.

Чим је изашла из болнице почела је да хвали Мирјану топло и искрено пред сваким, а нарочито пред рођацима. Причала је како јој је захвална за сву помоћ и подршку коју јој је пружила.

А речи брзо путују, па су стигле и до Мирјанине куће, њеног мужа, мештана у селу.

Убрзо ју је с породицом посетила у скромној кући, у малом селу. Потрудила се да сви виде да Мирјану многи воле и да вреди. Причала је како Мирјану познају доктори, како је цене угледни људи, како је уважавају. Моћне рећи учиниле су да је бар на неко време и муж и мештани гледају другим очима. Мирјана је у свом ничим заслужено тешком животу коначно имала тренутке среће и могла је да осети каква је срећа бити вољен и поштован. Ти тренуци даће Мирјани снагу да за себе и своје девојчице не дозволи понижење.

Бар неко време Даница ће јој бити подршка. У знак захвалности.

Cogito ergo sum

pitija | 15 Decembar, 2013 21:04

Почетком деведесетих учествовала сам у попису становника . Због започетих политичких превирања и догађаја који су се наслућивали , питања везана за језик и националност била су најосетљивија, па смо добили упутства да пишемо како се људи изјасне , без коментара и додатних питања . Тада се први пут помиње само српски уместо дотадашњег српскохрватског језика. Већина се нормално изјашњавала, као "Србин" - "српски језик"  и све је текло без проблема. Те људе сам заборавила , али сећам се једног: све време се бусао у груди као «велики Србин», псовао све што није српско , хвалио што нам је језик коначно српски , јер ми забога морамо да ценимао своје. Све је то заговарао врло бучно и уз псовке , тако да ме је плашио , не бих волела да му се нађем на путу...... иако ми се чинило да је прижељкивао да му у нечему противуречим , како би задовољио своју свађалачку природу, нисам реч рекла и одахнула сам кад сам напустила његово двориште , које није изгледало ни мало бедно (како би требало да има неко кога су годинама «кињили сви и свебанда комунистичка.

Неколико година касније у дворишту «великог Србина « , до главне улице , никао је киоск са пљескавицама  са именом исписаним великим лепим , до крова дигнутим словима – sandwich   top story” . До данашњих дана променио је неколико имена, али сва су била енглеска.

Толико о доследности «великог Србина» и о његовом поштовању националних вредности.

*

Интересантно је да од како смо почели да се бусамо у српске груди никад није било више назива предузећа , продавница , производа , на енглеском језику . Градом треба ићи и добро се потрудити да се пронађе нека продавница са домаћим именом. Од стајлинга , лука , кастинга итд. на ТВ , ми је већ мука . Један наш човек који живи у Aмерици , интелектуалац , гостујући у јединој емисији рекао је да се у Београду не би снашао да није знао енглески језик. Он не разуме зашто копирамо туђе , кад је нормално да кад туриста дође у Париз , он тражи ту одлике Француске , кад оде у Атину , хоће да открије Грчку и тако редом , једино кад се дође у Београд не може се наћи ништа српско. Ако је у Београду  Грчка , Америка , Турска , онда нема разлога ту долазити , јер се то боље може видети у тим земљама. За утеху похвалио је наше село које се сачувало душу - српски сељак је последњи витез данашњице - и изразио жељу да своју пензију троши у селу , јер се како каже «зажелео лавежа паса и крекета жаба , чега више у свету нема».

Не разумем зашто се наше водитељке утркују у употреби страних речи кад та иста Европа свој језик штити тако што не титлује филмове , већ преко изворног језика страних филмова глумци говоре матерњим језиком. То је на први поглед  непрактично и много компликованије од титловања .... они знају да је најпрактичније – сачувати свој језик .Уосталом зар се Хрвати и муслимани у Босни данас свим силама не труде да имају свој језик ? Зар се нисмо смејали неким речима које је Туђман измишљао и уводио у хрватски језик , јер хоће своје , изгледа да само нама не треба наше – а којој овци њено руно смета, онђе није ни овце ни руна – мислим да је то рекао још Његош, али кога  још брига шта су рекли Његош, Вук Караџић , Доситеј .????? добро је да им бар имена нисмо заборавили.

*

 

Далеко од тога да сам националиста. Ја исувише волим људе,.... оне добре, вредне, паметне, хуманисте ма одакле били........  само кад сам се већ овде родила, то сигурно нешто значи. Зато много волим своју земљу.... и ћирилицу.....и наше бајке и инат и пркос... и чуваћу то да имам  чиме да се дичим  „кад уђемо у Европу“. 

Добра породица

pitija | 19 Novembar, 2013 13:21

Њих неколико је дошло у дом ученика из истог места и у почетку су били стално у групи. Волели су да се смеју, причају и коментаришу нешто. Одмах их је приметила што и није било нарочито тешко. Нико се није издвајао, били су добри другови и врло слични. Бар је тако деловало. А онда је сасвим случајно приметила да Ненад замуцкује. Можда јој се учинило. Можда је случајно и питала га је поново нешто друго. На ведром лицу појавило се црвенило док јој је опет замуцкујући одговарао на питање.

Дуго је прошло док се усудила да неког из друштва пита да ли Ненад има неки проблем, да ли одувек замуцкује.

-         Не, нема проблеме. Замуцкује само кад је са неким непознатим, кад има велику трему. Са нама му се то више не дешава.

Дани су полако пролазили, све је било као и увек, имали су су коректне односе и били све отворенији, природнији и опуштенији. Ипак, Ненад је и даље у току разговора замуцкивао. Она га је пажљиво слушала, трудећи се да изгледа што природније, једино јој је сметало то штојош увек и у њеном присуству замуцкује, јер је то указивало да је још увек сматра странцем. Хтела је да је доживљава као пријатеља.

-         Стој – једног дана му је рекла док јој је ишао у сусрет: „Јесам ли те уплашила?“

-         Ннннисте – мирно уз осмех је одговорио.

-         А зашто се онда мене бојиш?- и после кратког размишљања решила да настави, да директно гађа у циљ – Зашто у мом присуству замуцкујеш, кад знам да то не радиш са друговима.

-         Па...- није знао шта да одговори.

-         Замуцкујеш, па шта. Врло важно. То за мене и није неки проблем. Ти си ОК дечко и то је важно. Ако мораш да замуцкујеш, мени ни мало не смета да и даље с тобом причам, али ако то радиш зато што ти је непријатно, онда ћу да се наљутим на тебе, јер за то немаш разлога. Зар ниси до сада приметио да смо пријатељи?

-         Па јесам.

-         Онда смо се договорили? Нема разлога да се мене плашиш.

Разговор је изгледа добро деловао на Ненада и он је био све опуштенији и све ређе му се дешавало да замуцкује.

Тужно је кад се помисли колико се људи једни од других плаше и колико често за то немају уопште разлога, а још при том себи загорчавају живот. Решења су некад толико једноставна, а неки до њих тако ретко долазе: Кажеш шта те мучи, чега се плашиш и кад страх изађе из свог склоништа постаје тако мали да скоро и нестане.

Ненад је волео да игра стони тенис.

-         Можемо ли да играмо још мало?-  питао је једне вечери, док је дежурала.

-         Може, ако...

-         Нормално, склонићемо после све на своје место – знао је шта је његова дужност.

-         Онда нема проблема. – одговорила је и отишла даље.

После сат времена, Вера је прошла поново том просторијом и ... врло се изненадила. Сто за стони тенис није био на своме месту. Љута, рекла је првом ученику који се ту нашао да среди то што је требало. Пуна беса и разочарење, дошла је до собе у којој је био Ненад.

-         Изволте, хоћете и Ви мало – Ненад јој се безбрижно уз осмех обратио, док је са друговима јео печење које је неко од њих донео. То ју је потпуно дотукло и уместо било каквог коментара само је залупила вратима.

После неколико дана опет око 22:00 у ТВ сали Ненад је са неколико ученика старијег разреда гледао неку емисију.

-         Можемо ли да одгледамо ову емисију до краја – питали су је.

-         Ви можете, а ти не можеш – обратила се Ненаду.

-         Зашто ја не могу?

-         Зато што не поштујеш договор и не држиш реч – одговорила му је љута.

-         Није тачно. – почео је Ненад да се буни  -       Нећу да изађем. Ако не дате мени, неће ни они да гледају - очекивао је подршку, али су га дечаци, старије године који су седели око њега, прекинули

-         Ништа не чујемо од тебе. Изађи ако хоћеш да причаш.

Вера је осетила да је можда није требало овако да реагује, јер је и себе и њега довела у ситуацију у коју није желела. Али повратка није било:

-         Ако не изађеш, угасићу вам телевизор.- трудила се да делује одлучно али је осетила да је негде погрешила; није заслужио толику казну, нарочито кад су му остали ученици уместо подршке потпуно окренули леђа и готово сурово остали хладни на ситуацију у којој се он налазио, говорећи да њима не пада на памет да због њега било шта пропуштају. Само су се још удобније завалили у фотеље.

     Потпуно поражен Ненад је изашао из ТВ сале. Вери га је било жао, али сад није могла ни смела ништа да уради. Ма колико се трудила да буде добар педагог, живот увек нађе да нас стави у ситуацију за коју још нисмо дорасли. Увек и увек морамо да учимо и ослушкујемо живот и опет не можемо бити сигурни да нећемо да погрешимо.

Сутрадан Ненад јој је пришао:

-         Можемо ли да разговарамо? – деловао је озбиљно, ни љуто ни слабо, већ некако зрело.

-         Знаш да увек може. -Одговорила је и она озбиљно. – Дођи у канцеларију, да нам нико не смета.

-         Професорка, хоћу нешто да Вам кажем..........- направио је кратку паузу, а онда додао наглашавајући сваку реч:  Ја сам из дооообре породице и не желим да о мени мислите лоше.

Које зреле речи, колико топлине и љубави је било потребно да би их један 17-огодишњак изговорио. Вера је била затечена и у исто време задивљена.

-         Никад нисам помислила да си лош, али знаш због чега сам се наљутила на тебе.

-         Ја сам дошао из собе да средим салу, али неко је већ то урадио.

-         Требало је одмах то да урадиш, како си обећао, овако сам помислила да си неодговоран и то ме је погодило и разочарало.

-         Да, тако је деловало. Али ја нисам неодговоран, моји родитељи ме нису тако учили и тешко ми је да о мени помислите супротно од оног какав сам...... зато Вам се извињавам.

-         А ја се теби извињавам што сам те довела у ситуацију да научиш ону непријатну лекцију, да врло често не можеш да се ослониш на друге, већ само на себе и своју породицу. Видим, твоја породица је урадила добар посао: лепо те је васпитала. Петнаест година радим овај посао и још нисам чула да неко о својима прича са толико поноса. И знаш ... драго ми је што је дошло до овог малог конфликта, јер ми је он помогао да те још боље упознам – овакве ствари увек би је разнежиле, осетила је да су јој очи засузиле – Пријатељи и даље? – питала га је.

-         Наравно, пријатељи.- одговорио је и Ненад расположено.

*

Сутрадан је Вера потражила телефон Ненадових родитеља. Само за тренутак је застала када је поред имена мајке, прочитала занимање: логопед, a онда је позвала: 

-         Хало, стан Петровића?

-         Даааааа, коооо ВВВВам треба?- Вера је чула глас неке девојчице. Вера се за тренутак збунила, била је затечена, а онда се брзо сабрала, јер се сетила да то уопште није важно и да ником ни најмање не би требало да смета. Она је позвала због важније ствари:

-         Ти си сигурно Ненадова сестра?

-         Даа.

-         Јесу ли ти ту родитељи?

-         Не.

-         Нема везе. Хтела сам само да им кажем да имају дивног сина и да се и даље поносе њиме. ...... сигурна сам да су и тебе лепо васпитали. И пуно их поздрави...

-         Хххххвала, хоћу.

 

***

 

После неколико година Вера га је срела. Срдачно су се поздравили, представио јој је девојку са којом ускоро треба да се ожени. Завршио је факултет, запослио се......

Да ли је замуцкивао? Не сећа се. Сећа се само њихових насмејаних, срећних лица.

Страх

pitija | 13 Oktobar, 2013 21:20

А - Киша данима.

Б  - Да, баш је досадно.

А – Квари ми расположење.

Б  – Проћи ће.

А – Знам, све пролази.

Б  – Свее?

А – Прошле зиме је падао снег. Плашила сам се да нас не завеје.

Б – Плашила!?!? Шта си урадила поводом тога?

А – Изашла сам напоље и почела да га чистим.

Б  – И?

А – Одмах ми је било лакше.

Б  – Престала си да се плашиш?

А – Не. Плашила сам се опет да нас не поплави кад почне да се топи.

Б  - Па је ли било поплава?

А – Не. Полако се отопио.

Б  – Ето, разлога за бригу нема.

А – Да, али онда је дошло врело лето, велике врућине, претила је велика суша.

Б – Опет те је то плашило?

А – Да, пуно.

Б – И шта си радила?

А – Изабрала сам „срећно дрво“, бринула о њему и расхлађивала се, па је све било мање страшно.

Б  – Ето, за све постоји решење..... а опет  све пролази.

А – Да зато сам тужна.

Б – Зашто?

А – Пролазим и ја.

Б  – А ти би волела вечно да трајеш?

А – Не, то не би било у реду.

Б  – Сад те не разумем.

А – Тужна сам. Не бих да ми живот прође, бар не још.

Б  – Можда имаш још доста времена, можда још мало ?

А -  Да, не знам, а опет.....не бих ни волела да знам.

Б – Збуњена си?

А – Да.

Б – Зашто, кад све пролази?

А – Као да сам заволела страх, јер ме тера да га савладам, да се покренем, да изађем напоље, да бринем, да мислим, да волим......

Б – Зар страх не делује управо супротно? Зар он не кочи, не да да се покренеш, да мислиш, волиш, живиш?

А – Да,  раније је било тако: кочио ме је толико да скоро нисам дисала, да сам потонула на само дно, а онда више нисам имала куд него да опет кренем ка горе, ка површини, како бих опет могла да дишем. И...... отад ми је лепо.

Б – Јеси ли некад живела без страха?

А – Да. Било је то давно, била сам мала.

Б – Како си почела да се плашиш?

А – Сви су се нечег плашили, па сам научила и ја.

Б – Значи други су криви?

А – Не, нико није крив. Научила сам да сам само ја одговорна.

Б – И шта си још научила?

А – О, има још много тога што волим и што бих да научим, а не знам колико ћу стићи.

Б – Стићи ћеш више ако одмах кренеш.

А – У праву си. Крени са мном.

Б – Наравно. Увек сам с тобом. Одувек.

А – Идемо, Са страхом или без?

Б - Свеједно. Идемо. 

Зец и корњача или цврчак и мрав – или о другарству

pitija | 12 Oktobar, 2013 13:54

Не тако давно у Дому су била три друга. Мислили су да су најбољи, да је то њихово дружење важније од многих ствари и да ће трајати заувек.

Дивно су се проводили, а дружења ноћу су била најзанимљивија, као уосталом све што у тим годинама није препоручљиво и дозвољено. Време у играоницама, кладионицама, понеко пиво иза МАXI-ја, непроспаване ноћи, учиниле су да за школу  није остало баш много времена и снаге. Све чешће се дешавало да преспавају часове, па нису знали ни шта би ни како учили. Градиво им се све више нагомилавало, изостанци множили, али било им је исувише лепо да би о томе мислили. Прва изговорена лаж била је најтежа, али су зато све касније биле много лакше:“Уосталом ко не лаже?“ а пошто им је то тако добро ишло, све више су се одушевљавали својом интелигенцијом и веровали да ће све бити ОК. Млад човек је као чврсто дрво, али чврсто дрво ветар најлакше сломи.

И грижа савести због родитеља била је све мања:“Зар није нормално да у овим годинама уживају, а пошто су интелигентни они ће све лако да надокнаде“. Толико су добро лагали да су и сами почели у то да верују.

Прво су почели да траже пречице до циља: преписивање, лажна оправдања, свађе с професорима, помишљали су и на потплаћивање, али за то нису имали пара, родитељима нису ништа рекли, а било је и сувише ризично – нису баш сви подмитљиви. Поверавали су се – боље речено исмевали су свој проблем, тражећи у друштву снагу која им је понестајала. Били су „фаце“, а фаце ни од кога не траже помоћ. Родитељи би им сигурно помогли, јер родитељи после мало галаме увек помажу ( бар би им нашли професора за додатне часове). И док су тако у Дому били главни за неважне ствари ( од зезања се не живи ), на пољима од велике важности све су више губили – изневерили су и лагали оне који су им веровали и искрено их волели.

Кад је месец дана пред крај школске године „ђаво однео шалу“, притерани уз зид почели су да уче. Али авај. То баш и није ишло тако лако како су наши интелигентни дечаци мислили. Интелигенција је можда важна за преживљавање у пустињи или прашуми, али за учење је потребан рад, концентрација, упорност.....

Како смо сви ми различити, разликовали су се и они, иако су на први поглед мислили да су као један. Разликовали су се по навикама из основне школе, по концентрацији, по томе да ли су изабрали прави смер, да ли им леже стручни предмети, по томе какви су им професори ( а можда је ипак неко са или без њиховог знања умешао прсте), тек један од њих је за три дана „поправио“ шест јединица.

Срећник је из „лиге јединичара“, прешао у „лигу успешних“. Друга двојица су се извукла са по две јединице. „Добро је. Полажемо и сигурно ћемо положити. Ко још данас понавља?! Полагање и није тако лоша ствар. Зар није боље што смо се проводили целе године, него да смо се мучили, а треба само месец дана преко распуста да учимо!?“

Шта се даље десило са нашим друговима?

Срећник је отишао на море и тамо упознао друге другове. Кад се вратио није имао пуно заједничких тема за разговор са доскорашњим друговима: он је био срећан, они су бринули; он је излазио, они су учили. Заједничке успомене пред садашњим проблемима, нису више биле ни лепе, ни драге. Да седи сам, није могао, а ни морао. Они више нису били његова „лига“ – не зато што је он постао лош, или тако хтео, већ зато што тако иде у животу – спајају нас заједничке теме, радости, разочарања.... он је сада имао нове другове и са њима срећан у септембру уселио у Дом.

Други ученик је положио, али због малог броја бодова, за њега није било места и он је сам остао испред врата Дома.

Трећем се десило оно што се „ником“ не дешава. Понављао је. Отац га је вратио у родно место. Променио је и школу. Рекао је само:“Жао ми је мајке, болесна је а пуно се секира“,( као да му се мајка јуче родила па се зато није сетио раније).

Другарство им се распало као мехур од сапунице, само зато што су побркали лончиће, приоритете, време...

 

Ово је истинита прича, а причам је због нових зечева и цврчака, тужних и разочараних родитеља и пропуштених шанси. 

 

Дођу тако дани

pitija | 06 Septembar, 2013 16:10

 Дођу тако дани кад ти се чини да је живот отишао без тебе,

 

Кад ти се чини да те нико не разуме и да је све што кажеш погрешно.

Кад ти се чини да су сви на другој страни, а ти сам.

Кад ти се чини да немаш снаге да започнеш дан.

Кад ти се чини да други све знају, а ти не знаш ништа.

Да је све оно у чему си раније био добар – обмана.

Да се све променило, а да си ти неприлагођен..

Кад ти се чини да све стоји, а само ти падаш......

Кад те тело боли јаче и страшније, да су ти боре дубље и ружније, а све жеље и напори узалудни и заблудни.

 

Можда зато што је напољу хладно и сиво, што киша данима ромиња.

Можда зато што су све сродне душе далеко..... а они који су те волели и храбрили немају више снаге, или их нема више..

.

Зато што је оно што си говорио често без уласка у значај, сада коначно.

Зато што је око тебе све ситно и неважно,. па зато постаје крупно и важно.

 

Дођу тако дани за свођење рачуна....

Кад се питаш шта је од тебе остало - да ли је могло више, другачије

 

Дођу тако дани кад ништа не можеш, осим да чекаш..... да чекаш да то прође.....

и знаш да ће проћи......јер све пролази..

 

 

 

 

 

 

 

Из дневника једне брижне мајке

pitija | 28 Avgust, 2013 12:01

( један обичан дан особе која ми улепша дан и до суза ме насмеје, верујем да ће и вас)

Спарно летње вече око 21:30. Отац игра игрице ( или гледа фудбал), мајка пере судове ( или пегла веш), син Миша, 8 година распростро играчке по поду и игра се. Ћерка Тина,18 год ускоро треба да стигне с посла. Већ месец дана распуста ради како би зарадила паре за матурантску екскурзију.  Вечерас са другарицом излази у град, па је зато још јутрос, чим је устала у 12:30 пеглала косу таман до 14:00 кад је отишла на посао.

Звук са компјутера ( или галаму фудбалских навијача) одједном надјачава неко шуштање. Мајка прилази отвореном прозору : пљусак.

У тренутку кад помисли како ће.... зазвони јој телефон:

-          Сачекај мало, сад ће да престане. Склони се негде, пљусак никад не траје дуго.

-          Не могу да чекам, закаснићемо у град.

-          Уууу! Закаснићете а тек је пола 10.

-          Знаш ли ти колико нам треба да се спремимо?

-          Шта има да се спремате, само обучеш другу мајицу и ...

-          Морам да се истуширам, па скинем дневну и ставим ноћну шминку, па онда,,, ма шта теби причам кад ти не разумеш.

-          Све то можеш да стигнеш за пола сата, ионако сад нико не излази пре 11 сати.

-          Добро, слободно ми кажи да те мрзи и да нећеш да долазиш. А за твог сина би одмах дошла – љутито ће ћерка која са другарицом чека у граду, а мајка шта ће куд ће да, оставља посао, узима кључеве од кола и креће .

-          Куда ћеш? – пита је муж.

-          Идем да довезем твоју принцезу да не покисне. Чека са другарицом на пола пута од куће.

-          Свашта, нек сачека мало.

-          Ма пусти ме молим те. Лакше ми да је довезем, него да је слушам да ми звонца.

-          Мама, куда ћеш? – пита син .

-          Идем по Тину

-          Супер, Идем и ја с тобом.- Устаје са пода и прилази вратима.

-          Покиснућеш.

-          Ако ћу.- неумољив је син

-          Добро, хајде само брзо.

-          Где ћеш сад и њега? – опет пита муж.

-          Па нек иде.

-          Мама, чекај да понесем и мач – син се изненада сети па се трчећи врати по мач.

Мајка стрпљиво чека, а отац се чуди:

-          И мач ћеш да му носиш?

-          Шта фали? Знаш да га свуда носи.

-          Зато и кажем. Није толико мали.

-          Али није ни велики. Кад буде имао 18 година сигурно неће да носи мач са собом.

-          Ти жено ниси нормална – промумла за себе отац и настави да игра игрице

Мајка покушава да обује нешто прикладно, јер је боли малић – пре неколико дана се повредила кад је прескакала играчке на поду - напрсо јој на 2 места (?)..  коначно се одлучује за јапанке и  они крећу.

На изласку из зграде док је држала сина за једну руку и мач у другој руци тако се оклизнула да се замало није цела сломила. На срећу успела је да се задржи. Кад су изашли напоље, сетила се да су кола паркирана далеко од улаза зграде и тако док су по пљуску трчали до кола, док их је откључала, сместила сина на задње седиште обоје су већ били мокри до голе коже. 

Кад је дошла близу зграде где јој је ћерка рекла да са другарицом чека, схватила је да је улица затворена за саобраћај. Недалеко одатле једва разазнајући од кише угледала је паркирана милицијска кола, па је морала је да се паркира у суседној улици. Кад је хтела да позове ћерку да дотрчи до кола схвати да није понела мобилни..... зато крену сама :

-          Мишо, напољу је мрак и олуја, али ти седи ту и ништа се не бој. Брзо ћу ја.  – дечак се ништа не узнемири него само настави да маше мачем по колима, а брижна мајка дотрча до ћерке и њене другарице са ткђ испегланом косом..

-          Где си до сада? Где су ти кола? – упита је ћерка.

-          Ту у другој улици.

-          Штаааа? Како ћемо до тамо?

-          Па видиш да је овде забрањен саобраћај.

-          Ух, ко да је теби први пут да кршиш правила.

-          Еј видиш ли ти милицију? Полази ако хоћеш.

-          Немаш ни кишобран?????

-          Па шта ће ми, док га отворим, па склопим за ово кратко време исто ћу да покиснем.

-          Жено, како ћемо по киши пеглале смо косу?

-          Па то кратко, дигните мајице преко главе док претрчите.

-          Ијуууу, па да нас неко види. Немамо ништа испод.

-          Ма ко ће по овом пљуску да вас гледа кад се од кише ништа не види?

-          Уффф – хукће ћерка, али ипак трчи до кола. Стигне до ближе стране кола и таман да отвори врата:

-          Е не можеш с те стране. Ту седи Миша. Пређи на другу страну.

-          Штаааааа и њега си повела? Знала сам. Свуда идеш са њим. – и тако док је трчала око кола пљусак као да се појачао...... тако да су све биле ПОТПУНО ПОКИСЛЕ.. Оно мало што није било мокро сквасило се кад су излазиле из кола , јер испред улаза зграде опет није било места.

Онда су ушле у супер осветљен лифт и са великим огледалом. У тренутку кад је у огледалу видела себе рашћупану и покислу дугарица је вриснула:

 

-          Лелеееее.....Тина, па ми морамо опет да се пегламо. Требаће нам бар 1,5 сат.

-           Ма шта 1,5 сат! Избришите косу мало пешкиром и терајте даље. – смирено и практично мајка покушава да их умири.

-           Штаааа?  Нееее, тата је дефинитивно у праву кад каже да ти ниси нормална Да идемо ооооваквееее ко ГРООООООБОВИИИИИИ???.– ћерка ће у шоку.

-          Таман ће да мало да вам се уфрћка, а тако вам баш лепо стоји.

-          Ја да волим локне не бих је пеглала – бесна, рашчупана ћерка са другарицом улази у стан док им вода капље са косе; за њима иде Миша, маше мачем не примечујући ништа од свега што се дешавало око њега.

Последња, дупло покисла ( од кише и критика) улази мајка, мумлајући и критикујући оног ко први рече да треба да се удаје и да има децу..и кишу која 2 месеца није падала, а нашла да пада баш вечерас.

-          Ви покисле, а киша ево стала – расположено ће отац.

muško-ženski odnosi - DRUGI POGLED

pitija | 23 Avgust, 2013 17:09

Пут је био најблаже речено лош, али је зато природа била дивна. Сушно лето јој овде није много нашкодило: зимзелене саднице у расадницима поред пута деловале су освежавајуће.

-         Овако лош пут према једној од најлековитијих бања, срамота – рекао је Петар. – Никад ми не можемо да будемо Европа.

-         Стварно, чудно.- сложила се Весна – а како је само лепа природа – као увек бежећи од ружних ствари окретала се лепим. А ружно и лепо увек су били једно поред другог и мамили људе да их изаберу. Петар се концентрисао на пут, а Весна је уживала у природи.

У бању су стигли у раним вечерњим сатима. Термин за дневно купање управо је истекао, а до ноћног купање остало је таман толико времена да нађу смештај и распакују се.

-         Ја нећу да се купам – рекао је Петар – ноћу долази дечурлија из околине. 

-    Ја не могу да чекам до сутра, никад се нисам купала ноћу. Једва чекам да видим какав је осећај. – одговорила је одушевљено и отрчала да се спреми. Раније то ни случајно не би радила, али са 50 година било је крајње време за мале лудости.

Петар је сео поред базена и пио своје пиће, а Весни је донео сладолед. Брзо га је узела и вратила се у топлу воду па су обоје уживали док су око њих купачи скакали и вриштали необуздани у својој младости.

*****

Сутрадан су могли боље да разгледају бању:

-         Штааааа? Овде су само стари и болесни. Ја нисам још за овде, ово ми делује баш депресивно. Не долазим ја више овде, ово ми је први и последњи пут. – нерасположено је рекао Петар.

-         Зато се ја овде осећам као најмлађа, најздравија и најлепша. – враголасто је изазивала Весна док је његово нерасположење полако нестајало.

-         Па за своје године и ниси тако лоша – одмерио ју је уз осмех.

-         Мене ово окружење баш охрабрује да човек док год живи има наду. Видиш оног младића – показала је на младића кога је препознала као некадашњег спортисту – сећаш се да су му после удеса рекли  да ће остати непокретан. Неколико година долази овде и сад може да корача 2-3 корака.

-         Е живот ..... само тренутак може све да преокрене.

Код базена је био ред. Стали су да чекају, али ред као да није одмицао:

-         Шта? Ако овако треба сваког дана да чекам, ја се сутра враћам кући.-  Пре 20 година Весна би ову реченицу схватила као недовољну жељу да јој угоди, одсуство жртве за њу и још што шта, и то би је растужило. Понекад и расплакало. Али Весна 20 година није само трошила . Учила је и мењала се. Сад га је погледала и самоуверено и опуштено рeкла:

-         Замисли да те неко види како са пензионерима чекаш 2 сата у реду.- задиркивала га је па је и Петар почео да се смеје. Тек када су схватили да су стали у погрешан ред, у ред за болесне и да су беспотребно изгубили сат времена. Почели су гласно обоје да се смеју.

Увече су ишли да шетају:

-         Како је пусто, нема људи на улици. Сви спавају, а тек је десет.  Ништа се не чује.

-         Да, баш је дивно. Чуј, тишина. Осети мир и мирис шума, као да је време стало. Право место за одмор, да човек заборави на проблеме, на журбу, на гужву, да човек напуни батерије и свеж се врати са одмора.

Следећег дана док је још спавала, изашао је да купи дневне новине и њен омиљени часопис.

-         Ево трачаро, знам да те интересују трачеви.

-         Коооо? Јааааа трачара? Моје новине нису жута штампа. Добро, добро. - као љутила се док се Петар забављао.

Поподне су ишли у обилазак околине.

-         Овде има само једна продавница. – рекао је Петар. Некада би Весни то звучало као жаљење, сад је знала да је то само констатација, па је мирно рекла :

-         Да, у праву си. Архитектура је прекрасна. Погледај виле из времена Краља Петра, како се тад добро градило. Види свака носи име републике, и не зна се која је лепша. Виле су тако добро укомпоноване и не нарушавају склад природе већ се стапају са њом..А тек цвеће које виси са тераса, као да сам у некој другој земљи и у неко друго време. Ах да, продавница. Сигурно имају воћа. Хајде нам купи да се освежимо.

Села је на клупу да га сачека.

-         Хајде сликај ме на клупи поред краља – потрчала је према слободној клупи на којој је била бронзана фигура Краља Петра - Хајде сликај ме овде поред потока,.... хајде овде испред виле "Србија". – трчала је одушевљено од места до места да упије сваки тренутак и забележи свако место. Петар ју је сликао осмехујући се.

-         Хајде сад стани ти, да тебе сликам.

-         Ма доста је.

-         Није доста..... А сад и да те снимим.

*********

-         Како је било на одмору? – питали су их при повратку пријатељи.

-         На први поглед све је изгледало као лош провод..... пут је био лош, место досадно, окружење депресивно....рекао је Петар.

-         Па шта сте урадили? Променили сте место?

-         Не. Нисам био у лепшем месту. Нисам ни знао да и ми имамо овако лепа места. Потпуно је другачије од свега осталог што сам до сада видео.

-         Како то?- пријатељи су били у чуду.

-         Само сам променио поглед.– загонетно је одговорио и погледао  је своју жену која се мудро осмехивала.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb